HABERLER ABONE OL

Yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı.

Bloomberg HT'nin 26 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette karara ilişkin beklenti politika faizinin yüzde 50 seviyesinde tutulması yönünde oldu.

Piyasa Haziran ayında faizde hamle beklemezken, TCMB'nin gevşemeye ne zaman başlayacağı sorusu piyasanın odaklandığı asıl soru işaretini oluşturuyor.

Bloomberg HT'nin anketinde ilk faiz indirimi zamanlamasına ilişkin tahminlerini paylaşan 20 kurumdan üçü TCMB'den ilk indirim hamlesini Eylül’de, 10 kurum ise yılın son çeyreğini kapsayan Ekim-Kasım-Aralık döneminde bekliyor.

2024’te TCMB’den faiz indirimi beklemeyen ise yedi kurum bulunuyor.

Ankete göre piyasanın 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini de yüzde 47,25 oldu.

2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 50 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 40 seviyesinde kaydedildi.

Morgan, gevşeme beklentilerini öteledi

Bank of America Corp. gibi Wall Street bankaları ilk TCMB’nin ilk faiz indiriminin bu yılın sonuna doğru yapılmasını beklerken, Morgan Stanley gevşeme beklentilerini 2025’in ilk çeyreğine öteledi.

Aralarında Zümrüt İmamoğlu’nun da bulunduğu BofA analistleri yayımladıkları bir notta “Ekonomi yavaşlıyor. Sıkı para politikasının devamı, dezenflasyonun 2025 ve sonrasında da devam etmesini sağlamak için kritik önem taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

41,5 puanlık sıkılaşma süreci

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4 bin 150 baz puan yükseltti.

Enflasyon Mayıs ayında yüzde 75,45 ile 2022 sonundan beri en yüksek seviyeye yükselirken Haziran itibarıyla yıllık enflasyonda başlayacak düşüş ile TCMB yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine inmesini bekliyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, geçen hafta yaptığı konuşmasında manşet enflasyon yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini belirtti ve enflasyon gerçekleşmelerinin ve beklentilerinin tahmin patikasına yakınsamasını dikkatle takip ettiklerini ekledi.

Karahan aynı zamanda enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma olması halinde, para politikası duruşunun sıklaştıracağını da söyledi.

Advertisement