HABERLER ABONE OL

Cuma günü açıklanan verilere göre, Japonya'nın başkentindeki çekirdek enflasyon yüzde 1,8 ile beş ay içinde ilk kez merkez bankasının yüzde 2’lik hedefinin altına düştü ve bu durum merkez bankasının faiz oranlarını daha da artırma çabalarını zorlaştırabilir.

Bu ay yakından izlenen hizmet enflasyonu da yavaşladı ve Japonya Merkez Bankası'nın daha yüksek ücretlerin malların ötesinde maliyet baskısını artıracağı ve fiyat artışlarını yüzde 2 hedefinin etrafında kalıcı olarak tutacağı beklentilerine şüphe düşürdü.

Mizuho Research & Technologies'de kıdemli ekonomist olan Saisuke Sakai, "BOJ'un hayal kırıklığına uğramasına neden olacak şekilde, artan işgücü maliyetlerini yansıtan fiyat artışları hizmet sektöründe çok fazla yayılmıyor ve bu da fiyat görünümü için bir uyarı sinyali olabilir" dedi.

Tokyo enflasyon rakamları ülke çapındaki eğilimlerin öncü göstergesi olarak kabul ediliyor ve BOJ'un önümüzdeki haftaki politika toplantısında, yönetim kurulunun yeni üç aylık büyüme ve fiyat tahminlerini yayınlayacağı zaman inceleyeceği faktörler arasında yer alıyor.

Advertisement