HABERLER ABONE OL

Japonya ve ABD'deki faiz oranları arasındaki büyük fark, düşüşünü durdurma çabalarına rağmen yen üzerindeki baskıyı sürdürüyor.

Japon para birimi yüzde 0,4 kadar düşerek dolar başına 160,39'a gerileyerek, yetkililerin en son Nisan ayında piyasaya müdahale etmesine yol açan seviyelerin ötesinde seyretti.

Yen yalnızca bu yıl yüzde 12'den fazla değer kaybederek Japon tüketiciler ve işletmelerin satın alma dengesini olumsuz etkiledi. Wells Fargo Makro Stratejisti Erik Nelson, Japon yetkililerin piyasaya girmek için yen'in 165 veya üzerine düşmesini bekleyebileceğini belirttiği konuşmasında, "Maliye Bakanlığı'nın son günlerdeki söylemleri endişelerin arttığına işaret ediyor" dedi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, piyasadaki gelişmeleri yakından izlediklerini ve gerektiğinde mümkün olan tüm önlemleri alacaklarını söyledi. Ülkenin en üst düzey Döviz yetkilisi Masato Kanda Pazartesi günü yetkililerin gerekirse günün 24 saati müdahale etmeye hazır olduklarını belirtti fakat belirli bir seviyeyi hedeflemediklerini açıkladı.

Japonya Maliye Bakan Yardımcısı Masato Kanda Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, yetkililerin gerektiğinde para birimi hakkında uygun adımları atacağını söyleyerek mevcut duruşu yeniden doğruladı. Yenin son hareketinin aşırı olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçınan Kanda, ciddi endişelerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

Yine de Cuma günü açıklanacak olan ABD verileri, yen üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletebilir. Ekonomistler, gıda ve enerji kategorilerini hariç tutan çekirdek PCE enflasyonunun yavaşlayacağını ve bunun Fed'in bu yıl borçlanma maliyetlerini düşürme ihtimalini destekleyebileceğini öngörüyor.

Advertisement