Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Koray Gültekin Bahar Kemerlerinizi bağlayın FinTech'ler uçuşa geçiyor!
Koray Gültekin Bahar
Koray Gültekin Bahar
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra FIT Solutions'ta yazılım geliştirici olarak iş hayatına başlayan girişimci Koray Gültekin Bahar, ilk kurduğu şirketi Dotto'daki hisselerini sattıktan sonra, 2013 yılında Foriba'ya ortak oldu. Regtech alanında faaliyet gösteren Foriba'nın genel müdürü ve ortağı olarak devam ettiği kariyerinde 2019 yılında Foriba'nın dünyanın önde gelen vergi teknolojileri şirketi olan Sovos tarafından satın alınma sürecini yönetti. Koray Gültekin Bahar, Foriba satışının ardından daha önce kurduğu girişimi, şirketlerin nakit akışı ve işletme sermayesini yönetmelerine aracılık eden FinTech şirketi Figopara'ya odaklandı. Bahar, Şubat 2020'den bu yana kurucularından olduğu Figopara'nın genel müdürlük görevini sürdürüyor. TOBB Finansal Teknolojiler Meclis Başkanlığı'na seçilen Bahar, Endeavor girişimcisi ve aynı zamanda Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Ayrıca 2019 yılında kurulan melek yatırım platformu Angel Effect'in de Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüten Bahar, StartupBorsa.com'un kurucu ortağı ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olarak girişimci ve yatırımcı kimliğiyle ekosisteme katkı sağlıyor. www.yollarda.tv kanalıyla da girişimcilik ve teknoloji alanında içerik üretiyor.

Kemerlerinizi bağlayın FinTech'ler uçuşa geçiyor!

Giriş: 22 Mayıs 2021, Cumartesi 14:57
Güncelleme: 22 Mayıs 2021, Cumartesi 14:57

Koronavirüs salgını, normal bir zamanda değişimi uzun yıllar alacak alışkanlıklarımızı büyük bir hızla tek tek yıktı. Uzaktan çalışmanın verimliliğine inanmayan yöneticiler, bugün hibrit çalışma modelini masaya yatırıyor. Hiçbir zaman online toplantı düzenlemeyi planlamayan şirketlerde, şimdilerde bir video konferansı kapatılıp diğeri açılıyor. Keza yıllardır sınıflarda ders anlatan öğretmenler konuları sanal olarak aktarırken, 7’den 70’e pek çok kişi market reyonlarını, mağazaları online olarak dolaşıp, dilediği ürünü satın alıyor.

İnternet üzerinden etkileşimler arttıkça kurumlar kesintisiz dijital hizmet sağlamak için yatırımlarını artırıyor. Nüfusun teknolojiye mesafeli duran kesimleri bile bugün para konularını yönetmek için uygulamalara yönelirken, ödemelerini online gerçekleştiriyor. FinTech şirketleri hiç olmadığı kadar ilgi görüyor. Bu ilgi FinTech ekosistemine yeni oyuncuların dahil olmasına neden oluyor. Yeni oyuncuların gelmesi de kuşkusuz faaliyet alanlarına göre rekabeti artırıyor. Artan bu rekabet ise en çok tüketicilere ve kurumsal müşterilere hizmet ve maliyet anlamında fayda olarak yansıyor.

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE REKOR GELDİ

Geçtiğimiz günlerde CB Insights tarafından yayımlanan 2021 yılı ilk çeyrek sonuçlarını içeren Küresel FinTech raporuna göre, FinTech yatırımlarında yılın ilk çeyreğinde adeta patlama yaşandı. 2020'nin son çeyreğindeki 560 anlaşmayla 10,8 milyar dolar yatırım alan FinTech şirketleri, bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen 614 anlaşma kapsamında çeyrek bazda rekora imza atarak toplam 22,8 milyar dolar yatırım aldı. Söz konusu rekor artışla bir önceki çeyreği de neredeyse 2’ye katladı.

Dünya genelindeki en büyük pazarlara göz atacak olursak; en olgun pazar olan ABD’de FinTech yatırımları yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreği yaklaşık 2’ye katladı. ABD’de bu yılın ilk çeyreğinde FinTech’lere yapılan yatırımlar 12,8 milyar dolara ulaşırken, Avrupalı FinTech’lere yapılan yatırımlar da geçen yılın son çeyreğine kıyasla yüzde 180 artarak 5,04 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılının son çeyreğinde söz konusu yatırım tutarı 1,8 milyar dolar seviyesindeydi. Asya’da da geçen yılın son çeyreğinde 1,9 milyar dolar toplayan FinTech’ler bu yılın ilk çeyreğinde 3,6 milyar dolarlık yatırım aldı. Birleştirildiğinde, bu üç bölge, yılın ilk çeyreğindeki toplam FinTech yatırımlarının yüzde 90'ından fazlasını oluştururken, Afrika’da ise FinTech yatırımları 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 22 oranında geriledi.

BİRLEŞME ve SATIN ALMALAR ARTTI

Öte yandan FinTech'lerin birleşme ve satın almalarının yanı sıra halka arzları da çeyrek boyunca arttı. Önceki çeyrekteki 10 halka arza karşılık yılın ilk çeyreğinde 11 halka arz gerçekleşti. Geçen yılın son çeyreğinde 50 olan birleşme ve satın alma sayısı ise bu çeyrekte 67’ye yükseldi. Buna ek olarak 2021 yılının ilk çeyreğinde 57 mega anlaşma gerçekleşti. Bu anlaşmalardaki toplam yatırım tutarı, tüm yatırımları yüzde 69’unu oluşturdu.

Tüm bu rakamlar çerçevesinde FinTech sektörüne ilişkin en kısa değerlendirme sanıyorum “Dikkat! Kemerlerinizi bağlayın, FinTech’ler uçuşa geçiyor” olabilir. Dijital dönüşüm özellikle salgın süreciyle birlikte daha da hızlanırken ve tüketici alışkanlıklarındaki dönüşüm giderek otururken, sadece FinTech'lere yatırımları değil, kuşkusuz şirket birleşme ve satın almaları, halka arzları da önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha sık duyup, konuşacağız.

Diğer Yazılar

Helsinki'de Türkiye rüzgârı esti
Türkiye'nin son yıllarda Avrupa'nın en dinamik fintek ve startup pazarlarından biri olduğunu biliyoruz. Sadece Avrupa'da değil, dünya genelinde finteklere, startup'lara yapılan yatırım oranları düşerken artış yaşanan nadir ülkelerden biri biz olduk. Türkiye'de 2024'te fintek girişimcileri 300...
Belirsizlik denizinde kaptanın seyir defteri
Büyük – küçük tüm şirketlerin hatta küresel devlerin bile en önemli gündemi, 'belirsizlik ortamında en iyi yönetimi' hayata geçirmek. Belirsizlikler ya da yerel ekonomik krizler, bizim pek de yabancı olduğumuz durumlar değil. 5-6 yılda bir yaşadığımız sıkıntılar, bizleri daha dayanıklı hale...