Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Koray Gültekin Bahar KOBİ'ler dijital bankalardan en yüksek faydayı nasıl sağlayabilir?
Koray Gültekin Bahar
Koray Gültekin Bahar
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra FIT Solutions'ta yazılım geliştirici olarak iş hayatına başlayan girişimci Koray Gültekin Bahar, ilk kurduğu şirketi Dotto'daki hisselerini sattıktan sonra, 2013 yılında Foriba'ya ortak oldu. Regtech alanında faaliyet gösteren Foriba'nın genel müdürü ve ortağı olarak devam ettiği kariyerinde 2019 yılında Foriba'nın dünyanın önde gelen vergi teknolojileri şirketi olan Sovos tarafından satın alınma sürecini yönetti. Koray Gültekin Bahar, Foriba satışının ardından daha önce kurduğu girişimi, şirketlerin nakit akışı ve işletme sermayesini yönetmelerine aracılık eden FinTech şirketi Figopara'ya odaklandı. Bahar, Şubat 2020'den bu yana kurucularından olduğu Figopara'nın genel müdürlük görevini sürdürüyor. TOBB Finansal Teknolojiler Meclis Başkanlığı'na seçilen Bahar, Endeavor girişimcisi ve aynı zamanda Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Ayrıca 2019 yılında kurulan melek yatırım platformu Angel Effect'in de Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüten Bahar, StartupBorsa.com'un kurucu ortağı ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olarak girişimci ve yatırımcı kimliğiyle ekosisteme katkı sağlıyor. www.yollarda.tv kanalıyla da girişimcilik ve teknoloji alanında içerik üretiyor.

KOBİ'ler dijital bankalardan en yüksek faydayı nasıl sağlayabilir?

KOBİ'lerin banka şubesine gitme zorunluluğunu minimuma indireceğini düşündüğümüz dijital bankacılıkla işlerini daha verimli yapabilecekler. Ayrıca yeni finansal çözümlerle müşteri taleplerini karşılama, maliyetlerini azaltmanın yanı sıra bankacılık işlemleri için daha hızlı çözüme ulaşacaklar.

Giriş: 13 Ekim 2021, Çarşamba 16:32
Güncelleme: 13 Ekim 2021, Çarşamba 16:32

Bir önceki yazımızda Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkındaki Yönetmelik’in taslağını incelemiş ve finans dünyasına sağlayacağı katkıların bir bölümüne değinmiştik. Kısaca anımsatmamız gerekirse taslak, dijital bankaların faaliyet alanlarını birey ve KOBİ’ler olarak sınırlandırıyor. Dijital banka için alt sermaye tabanı 1 milyar TL olarak belirleniyor ve verilecek kredi sınırı da aylık net gelirin dört katını aşamayacak şekilde sınıflandırılıyor. Bir diğer önemli başlık ise sektörümüz tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanan yöneticiler için getirilen kriterler olduğunu söyleyebilirim.

Değerlendirmeye KOBİ’lerle başlayalım. KOBİ’lerin banka şubesine gitme zorunluluğunu minimuma indireceğini düşündüğümüz dijital bankacılıkla işlerini daha verimli yapabilecekler. Ayrıca yeni finansal çözümlerle müşteri taleplerini karşılama, maliyetlerini azaltmanın yanı sıra bankacılık işlemleri için daha hızlı çözüme ulaşacaklar. Bu da özellikle daha küçük şirketlere finansal işlemlerini hızlıca çözme ve verimlilik sağlamaları konusunda ciddi katkı sağlayacak.

E-dönüşümünü tamamlamış olanların hayatını oldukça kolaylaştıracak olan dijital bankacılık, çağa ayak uyduramamış KOBİ’lerin de FinTech ve startup’ların KOBİ’ler için geliştirdiği ürünleri kullanarak bu sayede gelişen teknolojiyi daha çok kullanmalarına katkı sağlayacak. Bu alanda özellikle servis bankacılığı modelinin FinTech’lerin KOBİ’lere dönük ürün ve çözüm geliştirme hızlarına önemli katkı yapacak. KOBİ’ler böylece daha inovatif ürünlere ve finansmana kolay bir şekilde erişebilecek.

KOBİ’lerin krediye erişimi kolaylaşacak

Taslakta bireysel tüketiciler için kredi kısıtı var ancak ticari kredilerde böyle bir sınır konulmaması KOBİ’ler açısından büyük bir avantaj yaratacak. Bazı dönemlerde KOBİ’ler finansmana erişim noktasında ciddi sorunlar yaşıyor; bankalar, büyük şirketler için koyduğu kriterleri aynı ölçekte olmayan küçük şirketlerden de isteyebiliyor. İşte bu noktada dijital bankalar, büyük bir açığı dolduracak hem yasaların çizdiği çerçeveye uygun olarak daha esnek kredi kullanım koşulları oluşturacaklar hem de kredi çeşitliliği sağlayabilecekler.

Taslağın sektörümüz tarafından beğenilen maddelerinden biri de yöneticiler için getirilen kıstaslar. Yönetici düzeyindeki personelin, icrai görevi olup olmadığına bakılmaksızın, dijital bankacılık iş modelinin yapısına özgü riskleri anlamalarını ve görevlerini yerine getirmelerini sağlayacak yeterli bilgiye ve deneyime sahip olup olmadıkları dikkate alınacak. Bu kapsamda, bilgi sistemlerinden sorumlu en üst düzey yönetici olarak belirtilen personelin en az genel müdür yardımcısı seviyesinde atanmış olması ve söz konusu yöneticinin aynı zamanda dijital bankanın yönetim kurulunun doğal üyesi olarak belirlenmiş olması şartı getiriliyor. Bu yaklaşım da “her parası olanın” sektöre girmesini engelleyip bu konuda eğitim ve deneyim sahibi kişilerin ve şirketlere avantaj sağlayacak.

Diğer Yazılar

Helsinki'de Türkiye rüzgârı esti
Türkiye'nin son yıllarda Avrupa'nın en dinamik fintek ve startup pazarlarından biri olduğunu biliyoruz. Sadece Avrupa'da değil, dünya genelinde finteklere, startup'lara yapılan yatırım oranları düşerken artış yaşanan nadir ülkelerden biri biz olduk. Türkiye'de 2024'te fintek girişimcileri 300...
Belirsizlik denizinde kaptanın seyir defteri
Büyük – küçük tüm şirketlerin hatta küresel devlerin bile en önemli gündemi, 'belirsizlik ortamında en iyi yönetimi' hayata geçirmek. Belirsizlikler ya da yerel ekonomik krizler, bizim pek de yabancı olduğumuz durumlar değil. 5-6 yılda bir yaşadığımız sıkıntılar, bizleri daha dayanıklı hale...