• 10 Zorunlu deprem sigortası hakkında bilmeniz gerekenler

    DASK tazminat hesabı nasıl yapılır? 

    Zorunlu deprem sigortası tazminatının hesabında, tam veya kısmi hasar olmasına bakılmaksızın, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, benzer yapı özellikleri göz önünde bulundurularak, binanın piyasa rayiçlerine göre hesaplanan yeniden yapım maliyeti esas alınır. Ancak bu maliyetin hangi şekilde hesaplanacağına ilişkin açık bir düzenleme yoktur. 

    Zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konutlar bakımından 2023 için belirlenen yaklaşık birim maliyetlerine göre depremden zarar gören 100 m2’lik ve yapı yüksekliği 21,50 metreden az bir konutun yeniden yapım değeri 6.350 x 100 = 635.000 TL olacaktır. Bununla birlikte DASK; örneğin sigorta bedeli 301.600 TL olarak hesaplanmış bir konut için; (sigorta bedeli azami teminat tutarı olan 640.000 TL’nin altında olsa da); 301.600  TL’nin üzerindeki zararı tazmin etmeyecektir.

  • 11 Zorunlu deprem sigortası hakkında bilmeniz gerekenler

    Zorunlu deprem sigortasında muafiyet

    Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki her bir hasarda, sigorta bedelinin yüzde 2’si kadar tenzili muafiyet uygulanır. Örneğin, sigorta bedeli 301.600 TL olan konut için muafiyet miktarı 6.032 TL olacaktır. Tam zıya halinde DASK en fazla 295.568 TL tazminat ödeyecektir.

  • 12 Zorunlu deprem sigortası hakkında bilmeniz gerekenler

    Zorunlu deprem sigortasında hasar nasıl, hangi sürede ihbar edilir?

    Sigortalı, rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç onbeş işgünü içinde DASK’a veya sözleşmeyi yapan sigorta şirketine bildirimde bulunmakla yükümlüdür. Ancak Kahramanmaraş merkezli depremin ardından DASK’ın internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, yurttaşların Alo DASK 125, e- devlet ve dask.gov.tr üzerinden hasar başvurusu yapabilecekleri ve ihbarların kuruma iletilmesi için herhangi bir süre kısıtı bulunmadığı duyurulmuştur.

  • 13 Zorunlu deprem sigortası hakkında bilmeniz gerekenler

    Zorunlu deprem sigortasında hasar ihbarında verilecek belgeler nelerdir?

    [1] Hasar bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)

    [2] Güncel tapu bilgisi

    [3] Hasar yeri açık adresi

    [4] Sigortalının telefon numarası

    [5] Zorunlu Deprem Sigortası dışında deprem teminatı içeren başka bir sigorta poliçesinin bulunması halinde buna ilişkin bilgi

    Sigorta ettiren malik depremde hayatını kaybetmişse, DASK’a mirasçılık belgesinin sunulması hak sahipliğinin tespiti bakımından yerinde olacaktır. Son depremin ardından belgelerin sunulması için sure kısıtı kaldırılsa da, her halükarda zararın öğrenildiği tarihten başlamak üzere en geç iki yıllık zamanaşımı süresi içinde tazmin isteminin DASK’a yöneltilmesi gerekmektedir.

  • 14 Zorunlu deprem sigortası hakkında bilmeniz gerekenler

    Zorunlu deprem sigortasında tazminat ne kadar zamanda ödenir?

    DASK, sigorta bedelini aşmamak kaydıyla kesinleşmiş olan tazminat miktarını en geç takip eden bir ay içerisinde hak sahibine ödemek zorundadır.

  • 15 Zorunlu deprem sigortası hakkında bilmeniz gerekenler

    Zorunlu deprem sigortasında sigortalıya avans ödenir mi?

    Sigortalılar kendilerine tazminat ödeninceye kadar avans verilmesini talep edebilir. Avans ödenip ödenmemesi, avans tutarı ve avans kapsamı DASK’ın önerisi üzerine SEDDK tarafından kararlaştırılır.

    Hukukçular, tazminatın en az yüzde ellisinin avans olarak ödenmesi gerektiğini değerlendirmekte ve sigorta ettirenin hasar ihbarı ile birlikte avans talebinde bulunmasını tavsiye etmektedir. 

  • 16 Zorunlu deprem sigortası hakkında bilmeniz gerekenler

    Zorunlu deprem sigortası uyuşmazlıkları için hangi mahkemeye başvurulur?

    Zorunlu Deprem Sigortası sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar için DASK aleyhine açılacak davalarda yetkili mahkeme DASK’ın bulunduğu veya rizikonun gerçekleştiği yerdeki ticaret davalarına bakmakla görevli mahkemedir. Söz konusu uyuşmazlıklar için tahkime de başvurulabilir.

Advertisement