ALTERNATİF ABONE OL

13 Eylül haftası yabancı yatırımcının tahvil ve carry trade tarafında yüklü giriş yaptığı bir hafta olarak kayıtlara geçti.

Bloomberg HT'nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre yabancıların Türk bankaları ile swap miktarı 13 Eylül haftasında 3,1 milyar dolarlık yüklü bir girişe işaret etti. Bu giriş Mayıs ayından bu yana yaşanan en hızlı giriş olarak kaydedildi.

Son girişle birlikte yabancıların Türk bankaları ile swap miktarı 21 milyar dolarla yeni zirvesini görmüştü.

Son dönemde yabancı yatırımcıların tahvil tarafında pozitif raporları da dikkat çekiyordu. Son değerlendirme Deutsche Bank'tan gelmişti.

Deutsche Bank, Türk tahvilleri ile ilgili kapsamlı notunda rallinin önümüzdeki aylarda da devam edeceği beklentisini paylaşmıştı.

Deutsche Bank Stratejisti Christian Wietoska ve Ekonomist Yiğit Onay'ın da imzasının bulunduğu notta Türk tahvillerinin uyku modunda olduğu, fakat bunun daha ne kadar süreceğinin soru işareti olduğu vurgulanmıştı.

Analizde son haftalarda Türk tahvillerinin performans açısından bir mücadele verdiği belirtilirken, Mart ayından bu yana yerel tahvillerin pozitif getiriler sağlamasına rağmen Döviz carry işlemlerine kıyasla daha düşük performans gösterdiği de belirtilmişti.

Başlangıçta, kendi beklentileri doğrultusunda uzun vadeli tahvillerin çoğunlukla düşük performans gösterdiğini belirten Deutsche Bank ekonomistleri son zamanlarda, daha kısa vadelerde de tahvil getirilerinde bir artış görüldüğüne dikkat çekmişti.

Advertisement