DÖVİZ ABONE OL

Atlantik'in iki yakasındaki gelişmeler piyasalarda Euro/Dolar tarafında parite beklentisini yeniden canlandırdı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) son faiz indiriminin ve Donald Trump'ın olası başkanlığının küresel bir ticaret savaşını tetikleme riskini artırmasının ardından euro ile doların pariteye ulaşması beklentisini artıran piyasa aktörlerinin sayısı artıyor.

Trump'ın ABD gümrük tarifelerinin Çin ve diğer ülkelerin yanı sıra Avrupa'yı da hedef alabileceğini söylemesinden birkaç gün sonra Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, herhangi bir engelin Birliğin zor durumdaki ekonomisi için “aşağı yönlü risk” oluşturacağı uyarısında bulundu.

AMB bu yıl ilk kez aralıksız ikinci faiz indirimi yaparken, toplamda da yılın üçüncü faiz indirimini gerçekleştirdi. Karardan çıkan sinyaller gevşeme döngüsünün devam edeceği beklentilerini de canlandırdı.

Bu kombinasyon euronun değer kaybetmesine yol açarak dolar karşısında üst üste üçüncü haftalık kaybına ve sterlin karşısında bu yılki en kötü haftalık düşüşüne neden oldu.

Pictet Wealth Management Kıdemli Döviz Stratejisti Michael Hart, “Trump kazanır ve gümrük vergilerinde tam gaz giderse Euro-dolar paritesi kesinlikle bir olasılık” dedi.

Pictet ve Deutsche Bank AG artık euro/dolar tarafında parite senaryosunun uzak bir ihtimal olarak görmezken, JP Morgan Private Bank ve ING euronun yıl bitmeden bu seviyeye doğru düşme riski olduğu görüşünde.

Advertisement