HABERLER ABONE OL

İsveç'te gevşeme süreci hızlanıyor.

İsveç Merkez Bankası piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini 25 baz puan indirimle yüzde 3,25 düzeyine indirdi. Banka aynı zamanda kalan iki toplantıda faiz indirimi olabileceği sinyalini verdi.

Banka, “Politika faizi kalan iki para politikası toplantısında da düşürülebilir. Bu toplantılardan birinde 0,5 yüzde puanlık bir indirim mümkün. Dolayısıyla politika faizinin daha önce bildirilenden daha hızlı bir şekilde düşürülmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

İsveç Merkez Bankası geçen yılın başından bu yana enflasyondaki yavaşlamayla belirli bir hareket alanı kazanmıştı. Son aylarda, bankanın yüzde 2 civarında tutmayı hedeflediği enflasyon, bu hedefin altına gerilemişti.

Büyümenin yavaşlaması ve işsizliğin artmasıyla birlikte faiz indirimi çağrıları artarken, banka yeni yönlendirmesinin bu zorlukların aşılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Banka, “Bu değişiklikler, para politikasının daha genişlemeci bir yöne doğru nispeten büyük bir kayması anlamına geliyor, bu da hane halkının mali durumunu iyileştirecek ve şirketlerin yatırım yapmasını kolaylaştıracak” dedi.

İsveç, Avrupa'da enflasyon ve yükselen faizlerden en kötü etkilenebilecek ülke olarak resmedilen en olumsuz senaryolardan kaçınmıştı.

Yine de ülke ekonomisi neredeyse üç yıldır büyük ölçüde durgun. Resmi verilere göre ikinci çeyrekte üretim yüzde 0,3 oranında daraldı.

Advertisement