PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) likidite fazlasını sınırlamayı amaçlayan son düzenlemelerinin ardından gecelik faiz yeniden politika faizinin üzerine çıktı.

Düzenlemeler sonrası gecelik faiz 23 Eylül itibariyle yüzde 50,2 oldu. Düzenlemelerden önce gecelik faiz yüzde 47,05 ile Temmuz sonundan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Likidite fazlası da aynı dönemde 400 milyar dolara dayanmıştı. Son düzenlemelerden sonra likidite fazlası da 320 milyar dolara geriledi.

TCMB, sistemdeki fazla likiditeyi azaltmaya yönelik çabaların bir parçası olarak, bankaların kısa ve uzun vadeli lira mevduatları için ayırmaları gereken zorunlu karşılıkları artırmıştı.

TCMB, kısa vadeli lira mevduatlar için zorunlu karşılık oranının yüzde 12’den yüzde 15’e, uzun vadeli lira mevduatlar içinse yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarmıştı.

Cumartesi duyurulan karara göre yabancı para mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 5’e düşürülmüştü.

TCMB TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan azami komisyon oranının yüzde 5’ten yüzde 8’e yükseltildiğini belirtirken TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz uygulamasında TL’ye geçiş oranı koşulunun kaldırıldığını duyurmuştu.

Merkez Bankası, söz konusu adımların “makrofinansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla” atıldığını belirtmişti.

Advertisement