HABERLER ABONE OL

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu Bloomberg HT ekranlarında ilaç fiyatlarına gelen zammı değerlendirdi.

Abbasoğlu, güncel kurun 37 TL olduğunu ilaç fiyatlarına uygulanan kurun 21,67 TL olduğunu belirtirken bu sektöre yapılan bir yamadır dedi. Ayrıca ilaç kararnamesinde hemen bir güncelleme yapılmasının altını çizdi.

Abbasoğlu, ilaç yokluklarının yüzde 20’in üzerinde olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortamda eczanelerimizin bu yüke dayanacak gücü kalmadı, aynı zamanda ilaç sanayisinin de taşıyacak gücü kalmadı. 2004 yılında yayınlanan bu kararnamenin günümüz şartlarına göre güncellenmesi gerekiyor, o dönemde sağlık bakanlığı bu kararnameyi yayınlarken o dönemin şartlarına göre dönemin uygundu. Ancak şuan ciddi anlamda bir sıkıntı yaşanıyor”

“Yeni nesil ilaçların sadece yüzde 8'i ülkemize gelebiliyor”

Kararnamenin değişmesi gerektiğinin altını çizen Abbasoğlu, “İlaç fiyat kararnamesi günümüz şartlarına göre değiştirilmeli. Asıl soru yurtdışından gelen ithal ilaçların ülkemize kurdan dolayı girememesi. Özellikle yeni nesil nanoteknolojik, yeni nesil tedavi yöntemlerinin firmalar tarafından ülkemize gönderilmemesi. Avrupa İlaç Ajansı’na kayıtlı yeni nesil ilaçların yüzde 8’i sadece ülkemizde. Yarından itibaren ilaç fiyatları yüzde 23,5 yükselecek. İlaç fiyatlarında güncelleme çok komik kaldı, zam 3 ya da 4'e bölünmeli” diye ekledi.

Advertisement