PİYASALAR ABONE OL

ABD’de Eylül ayında artan perakende satışlar başta olmak üzere bir dizi güçlü verinin gelmesi Fed faiz indirim beklentilerinin azaltılmasına yol açarken ABD tahvil getirileri de yükseldi.

Swap kontratları Perşembe akşamı Kasım ve Aralık ayında 42 baz puanlık faiz indirimini fiyatladı. 10 yıllık ABD tahvil getirisi güçlü veriler gölgesinde Perşembe günü yedi baz puan yükselişle yüzde 4,09’e çıkarken bu sabah Asya işlemlerinde de getiri bu seviyede kaldı.

Wall Street Borsaları Perşembe gününü yatay kapatırken Syüzde P 500 5841 puandan günü tamamladı. Amerikan endeksleri vadelilerinde de yatay seyir sürüyor.

Çin’de beklenti üstü büyüme ve PBOC’nin hisse alımlarına vereceği desteği detaylandırması sonrası Asya Pasifik hisseleri Çin öncülüğünde yükseldi. Hang Seng ve CSI 300 artıda. Tayvan Taiex çip üreticisi TMSC hisselerindeki sıçramayla yüzde 2’nin üzerinde prim yaptı. Bloomberg Dolar Endeksi fazla değişim göstermezken dolar/yen 150 seviyesi civarında işlem görüyor.

Çin büyümesi hedefin altında

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin üçüncü çeyrekte son altı çeyreğin en yavaş yıllık büyümesini sağladı.

Verilere göre Temmuz-Eylül dönemini kapsayan çeyrekte Çin ekonomisi yıllık yüzde 4,6 büyüdü. Bu oran yüzde 4,5’lik Bloomberg anketi medyan beklentisini aşsa da bir önceki yüzde 4,7’lik büyümeden düşüşe işaret etti.

Ayrıca ilk dokuz ayı kapsayan büyüme yüzde 4,8 ile Çin hükümetinin yüzde 5 hedefinin altında kaldı.

Pinpoint Asset Management Başekonomisti Zhiwei Zhang’e göre son büyüme rakamlarından sonra bu resmi hedefin başarılması zorlaştı. Zhiwei Zhang “Hükümetin Politbüro toplantısında politika duruşunu değiştirip büyümeyi artırmaya girişmesinin gerekçesi bu olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Çin Merkez Bankası’nın 21 bankaya hisse alımı yapmaları için açtığı pencerenin detayları da belli oldu. İlk etapta 300 milyar yuan (42,1 milyar dolar) 1 yıl vade ve yüzde 1,75 faiz ile hisse alımı için bankalara sunulacak.

Advertisement