HABERLER ABONE OL

Olcay Büyüktaş

Gıda enflasyonun katılaştığı, tarladaki ürünün fiyatı ile tezgahtaki fiyat farkının sürekli açıldığı, ne üreticinin ne de tüketicin memnun olduğu tarım sektöründe sorunları çözümü için bir dizi adım atıldı.

Son dönemde üst üste tarımla ilgili kararname ve yönetmelikler yayımlandı. Yeni destekler açıklandı, üretimden uzaklaşmış toprağın üretime döndürülmesi için ekilmeyen toprağı devletin kiraya vereceği duyuruldu. Bitkisel üretim desteklerinin üç yıllık olarak ve üretim döneminden önce açıklanması, üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilmesi, su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanması gibi destekler ile üretimden uzaklaşmış toprakların kiralanması tarımda reform sesleri olarak yorumlansa da akla bazı soruları da getirdi.

‘Çiftçi kazanacağını bilse toprağını niye ekmesin’ diyen çiftçi, ziraatçı, ziraat mühendisi ve tarım ekonomisi akademisyenleri gıda güvenliğinin sağlanması, toprağı ve üretimi küçük üreticiden uzaklaştırıp gıda şirketlerine teslim edilmemesi için adil bir uygulama gerektiğine dikkat çekti.

Devamı Bloomberg Businessweek Türkiye'de!

Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek artık Bloomberg HT ekibi tarafından hazırlanan içerikleriyle Türkiye’de! Türkiye ve küresel piyasalarda tüm olup bitenler, hisse senedinden para politikasına hiçbir yerde bulamayacağınız analizler, içerikler ve iş dünyası temsilcileriyle özel röportajlarla Bloomberg Businessweek Türkiye, e-dergi formatı ve yenilenen içeriğiyle yayında!

Tüm içeriklere erişmek için tıklayınız.

Advertisement