ENERJİ ABONE OL

Petrol, İsrail'in İran'a misilleme yapma planlarını hazırlamasıyla birlikte ikinci haftalık kazanç yolunda ilerlerken düşüşe geçti ve Orta Doğu'dan gelen ham petrol tedarikinde kesintiler olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Brent petrol, bu hafta yüzde 1'den fazla yükselerek varil başına 79 dolara yakın işlem görürken, ABD ham petrolü ise 76 doların altında seyrediyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesi, ülkenin İran'ın son füze saldırısına nasıl ve ne zaman yanıt vereceğini görüşmek üzere Perşembe günü bir araya geldi. Küresel ham petrol piyasası, Orta Doğu'daki son gerginliğin ardından bu ay potansiyel tedarik risklerine odaklandı.

ABD Başkanı Joe Biden, OPEC'in üçüncü büyük üreticisindeki enerji tesislerine saldırı yapılmaması yönünde tavsiyelerde bulunsa da, olasılık devam ediyor ve yatırımcıları tedirgin ediyor.

Bu haftanın başlarında, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin planlanan hamlesinin "ölümcül, kesin ve her şeyden önce şaşırtıcı" olacağını söylerken, İran da herhangi bir saldırıya karşılık vereceğine dair söz verdi. Bu da bir başka misilleme ihtimalini gündeme getirdi. Orta Doğu, küresel ham petrol arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve bölge birkaç kritik darboğaza ev sahipliği yapıyor.

Advertisement