Advertisement
BULUT BİLİŞİM ABONE OL

Geçtiğimiz yılın büyük bölümü pandeminin yarattığı sorunların üstesinden gelmeye çalışmakla geçerken teknolojik gelişmeler ortaya çıkmaya ve insan yaratıcılığının engellenemez gücünü göstermeye devam etti.

2022 yılında sağlık verilerini korumak için blok zincir kullanımının hızlanması ve kuantum bilgisayarlarının gerçek dünyada kullanımı gibi konuları da içeren veri yönetiminde heyecan verici gelişmeler görebiliriz.

Blok zincir sağlık alanında önemli bir rol oynayacak

Sağlık pazarında yapay zeka tabanlı ürünlerin kullanılmasının önündeki en ciddi endişe ve engelin hastların sağlık verilerine erişiminin kısıtlanması ve korunması geliyor. Blok zincir teknolojisi 2022 yılında makine öğrenimi (machine learning) ve yapay zeka çıkarımsama gibi alanlarda veri güvenliğini sağlayarak sağlık sektöründe önemli bir rol oynayacak.

Kuantum bilgisayarlar gerçek dünya sorunlarına el atacak

2022 yılında kuantum hesaplamaların bir dalı olan kuantum optimizasyon, gerçek dünyadan birçok optimizasyon problemlerini çözecek fakat güçlü kuantum kapı bilgisayarları ticari kullanıma uygun olmaktan hala çok uzak. Yaklaşık sonuçlar vermesine rağmen kuantum optimizasyon bilgisayarları zorlu optimizasyon problemlerini çözmek için kat be kat daha fazla süre harcayan geleneksel bilgisayarlardan üstün olarak kabul ediliyor.

Sunucusuz Bulutlar yenilikleri başlatacak

Sunucusuz yapılar, uygulama gerektirdiğinde altyapının görünmez bir şekilde ölçeklendiği ve kullanıcının yapılandırmalar ve tekniklerle ilgilenmesi gerekmediği, gerçek manasıyla kullandıkça öde hizmeti vaat eder. 2022 ve sonrasında sunucusuz, yeni kullanıcı deneyimlerini mümkün kılacak ve yenilikleri daha erişilebilir hale getiren deneyimler yaratarak bulut ve tüm teknoloji ortamındaki daha geniş eğilimi etkileyecek.

Daha fazla NFT bekleniyor

Geçtiğimiz yıl değiştirilemez şekilde verilerin depolandığı blok zincirler olarak tanımlanan ve dijital sanat, şarkılar ve koleksiyon ürünleri olarak piyasaya sürülen NFT’lerde patlama yaşandı. 2022 yılında ise NFT’lerin merkeziyetsiz finans ve gerçek fiziksel varlıklara çevrimiçi bağlantı sağlayan dijital ikizler gibi daha işlevsel alanlara yayıldığını göreceğiz.

Poly bulut stratejisi popülerleşecek

Bu yıl birçok işletmenin Poly bulut sistemini tercih ederek her bulut sisteminin işine yarayacak yönlerini kullacağı bir stratejiyi benimsediğini görebiliriz. Bu kullanım aynı iş yükünün birden çok bulut platformunda gerçekleştirildiği çoklu bulut sistemine göre daha az IT yüküne sahip olması ve erişimi kolaylaştırması açısından avantajlı olarak kabul ediliyor.

Dağıtılmış teknolojiler yükselecek

Bulut bilişim teknolojileri yazılım geliştirme metodolojilerinde yaşanan bir değişimle ortaya çıkmış olsa da hala merkeziyetçi bir yaklaşımı takip ediyorlar. Son birkaç yılda ise edge computing, tiny ML, blok zincir ve 5G gibi merkeziyetsiz teknolojiler ortaya çıkarak olgunlaşmaya başladılar. Bu dağıtılmış teknoloji türlerinin birleştirilmesi yakın gelecekte heyecan verici gerçek hayat kullanım alanları yaratacak

Bulut Bilişim sayfası Microsoft Türkiye’nin destekleriyle hazırlanmaktadır.