Advertisement
ENERJİ ABONE OL

ABD'de ulaşımda kullanılan akaryakıt ürünlerinin fiyatları, koronavirüs salgının dünyanın en büyük ekonomisinde ciddi aksamalara yol açması ve insanların seyahat ve hareketlerine sınırlama getirmesi ile birlikte çöktü.

ABD'de benzin vadelilerinin fiyatları Pazartesi günü yüzde 20'den fazla düştü ve böylelikle akaryakıt fiyatı üretildiği ham maddenin maliyetinin de altına indi ve en az 2005'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Fiyatlardaki erime, koronavirüs salgınının küresel bazda seyahatleri azaltmasının etkisi ile jet yakıtı ve dizel yakıtına da yansıdı. Cuma gününe dek, petrol rafinerilerinin marjlarındaki sert düşüş, ham petrol maliyetlerindeki çakılmadan dolayı telafi edilebiliyordu, ancak eğer son kullanıcıların talebindeki sert düşüş sürerse, bu durumun devam etmesi imkansız hale gelecek.

Havayolu şirketlerinin günlük uçuş sayılarını azaltmaları ve Avrupa'da karantinaya alınan ülke sayısındaki artış ile birlikte, petrol piyasalarında daha önce görülmemiş büyüklükte arz fazlası meydana geliyor. İnsanlar çok daha az seyahat ediyor ve bunun sonucu benzin ve dizel yakıt talebi geriliyor. Tüm bunlar gerçekleşirken, Suudi Arabistan ve Rusya, piyasa payını artırmak için fiyat savaşına girmelerinden dolayı ham petrol üretimini artırmayı planlıyorlar.

Facts Global Energy rafineleme direktörü Steve Sawyer, "Talep, ham petrolün yerden çıkar çıkmaz çılgın gibi piyasaya verildiği dönemde talep zayıf kalacak," dedi ve "Petrol, dizel, jet yakıtı ile bir şey yapmak oldukça güç olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Nymex benzin kontratları Londra saati ile 12:04'te galon başına 70.03 sent seviyesinde seyrediyordu. Bu batı Teksas petrolü (WTI) ile neredeyse aynı fiyata denk geliyor ve kısa süreliğine 2009'dan bu yana ilk kez ABD göstergesi WTI'ın altını gördü. Daha 10 Mart'ta, Nymex benzin fiyatları WTI'a kıyasla 18 dolar primli işlem görüyordu.

Aynı zamanda, kuzeybatı Avrupa'da dizel ve jet yakıtlarının fiyatları 2016 başlarından bu yana güniçi en düşük seviyesini gördü. Avrupa'da dizel yakıt fiyatları Pazartesi günü, ICE Futures Europe piyasasında yaklaşık yüzde 9 aşağıdaydı.