Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut başlangıçları Temmuz ayında tahminlerin üzerinde artış gösterdi ve inşaat izinleri 30 yılın en en sert yükselişini gerçekleştirdi. Bu durum, yapı şirketlerinin rekor seviyelere inen faizlerin desteklediği güçlü konut talebine yanıt verdiklerini işaret ediyor.

Konut başlangıçları Temmuz ayında önceki aya göre yüzde 22.6 ile Ekim 2016'dan bu yana en hızlı artışını göstererek 1.496 milyona çıktı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 1.245 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Haziran ayı için konut başlangıçları 1.186 milyondan 1.22 milyona revize edildi.

Gelecekteki inşaat faaliyetlerinin bir ön göstergesi olan inşaat izinleri Temmuz ayında yüzde 18.8 artarak 1.495 milyona çıktı. Bloomberg'in anketine göre bu verinin 1.325 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Haziran ayı için inşaat izinleri 1.241 milyondan 1.258 milyona revize edildi. İnşaat izinleri böyleleikle koronavirüs öncesi seviyelerin üzerine çıktı.

Konut piyasası, düşük mortgage faizlerinin konut alımlarını daha ekonomik hale getirmesi ile birlikte ABD ekonomisinin toparlanmasında önemli bir rol oynuyor. Son veri bu sıçramanın altını çizerken, konut üreticilerinin güvenini gösteren verinin Ağustos'ya rekor zirveye ulaşması ile birlikte, diğer konut verileri de bu trendi destekliyor.