Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Kasım ayında ticaret açığı büyürken ithal edilen mal ve servis bedelinde rekor kırıldı.

Ticaret Bakanlığı’nın Perşembe günü yayımladığı verilerde Ekim ayında 67,2 milyar dolar olan mal ve servis açığı 80,2 milyar dolara yükseldi. Bloomberg’in ekonomistlerden toplayarak oluşturduğu tahmin ortalaması 81 milyar dolardı.

İthal edilen mal ve servislerin toplamı 304,4 milyar dolara ulaşırken ihracat 224,2 milyar dolara ulaşarak her iki alanda da rekor kırıldı.

Tedarik zincirlerinde devam eden sıkıntıların yanında küresel enflasyon fiyatları yukarı çekse de güçlü dolar ithalatçıların bu olumsuzluklardan daha az etkilenmesini sağladı. ABD’nin ana ticaret ortaklarının para birimlerine karşı enflasyondan arındırılmış dolar endeksi 2021 yılında son altı yılın en yüksek değerine ulaşarak ithalat bedellerinin düşmesine neden oldu.

Bütün bunlara rağmen satış rakamlarına oranla azalan stoklar, arapsaçına dönen tedarik zincirleri ve lojistik sorunları ABD üreticilerinin talepleri karşılamasını zorlaştırıyor.

Bununla birlikte mal ihracında rakamların yükselmesi denizaşırı ekonomilerin toparlanmaya ve ABD’den daha fazla ürün talep etmeye başladığına işaret ediyor. Bu durum üçüncü çeyrekte ABD Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’ndan 1,26 puan götüren ticaretin önümüzdeki aylarda ABD’nin ekonomik büyümesi için daha az yük olmasını sağlayabilir.