Advertisement
HABERLER ABONE OL

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, artan faiz oranları bankaların faiz marjı ve karlılığını bir süre olumsuz etkileyeceğini ancak bunun geçici olacağını belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Binbaşgil , birçok ülkenin, ekonomiye destek olmak için para ve maliye politikaları yoluyla büyük ölçekli makroekonomik teşvikler sağladığını belirterek, "Bu teşvikler çerçevesinde merkez bankalarının faiz oranlarını çok düşük seviyelere getirmeleri, geleneksel olmayan likidite desteklerini, varlık alımlarını belirtebiliriz. Türkiye ekonomisinde ise 2019 yılında atılmaya başlayan adımlara paralel olarak bir toparlanma bekliyorduk. Ancak 2020'nin başlarında kendisini iyice belli eden olumlu gidiş pandemi nedeniyle kesintiye uğradı." diye konuştu.

"2020 yılını beklentilerimize paralel kapatmayı bekliyoruz"

Hakan Binbaşgil, 2020 yılını, yıl sonu beklentilerine paralel kapatmayı beklediklerini söyledi. Üçüncü çeyrek itibarıyla ekonomiye sağladıkları kredi desteğini 276 milyarı nakdi olmak üzere toplam 322 milyar TL seviyesine çıkardıklarını belirten Binbaşgil, dördüncü çeyrekte de TL kredilerde bir miktar pazar payı kazanımı elde ettiklerinin altını çizdi.

Toplam mevduatın 294 milyar TL'ye, aktiflerin ise 486 milyar TL'ye ulaştığını ifade eden Binbaşgil, "Türk bankacılık sektörünün yılın 2. yarısındaki sendikasyonları için referans oluşturan işlemimizle sendikasyon piyasasını tekrar açan banka olduk. 19 ülkeden 36 bankanın katılımıyla yaklaşık 800 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladık. Bu zorlu dönemde yatırımcıların işlemimize gösterdikleri ilgi, Akbank'a ve ülkemizin bankacılık sektörüne duyulan güvenin bir sonucu olarak görülmektedir." şeklinde konuştu.

"Risk primi ve kurdaki düşüşler son derece olumlu gelişmeler"

"Aşıya ilişkin olumlu gelişmelerin ve normalleşme adımlarının da etkisiyle 2021 yılının ekonomimiz açısından daha olumlu bir yıl olacağını düşünüyoruz." diyen Binbaşgil, makro düzeyde finansal piyasaların işleyişine ve bankacılık sektörüne yönelik önemli adımların atıldığını söyledi.

Binbaşgil, "Şeffaf ve öngörülebilir politikaların kararlılıkla devam etmesi durumunda, ekonomimizdeki iyileşmeler devam edecektir. Gerek ülkemizin CDS primi gerekse kurdaki düşüşler son derece olumlu gelişmeler." ifadelerini kullandı.

"Artan faiz oranları bankaların faiz marjı ve karlılığını bir süre olumsuz etkileyecektir"

Hakan Binbaşgil, bankaların geçen aylarda düşük faiz ortamında önemli bir büyüme sergilediklerini söyledi.

Şu sıralarda artan faiz oranları sonucunda bankaların kaynak maliyetlerinin yükselmekte ve karlılıklarının bundan olumsuz etkilenmekte olduğunu belirten Binbaşgil, "Ancak bu süreç geçicidir. Faizler ileride tekrar düşme trendine girdiğinde ve stabilize olduğunda da tam tersi bir durum yaşanacaktır. Bankalar güçlü sermayeleri ve ayırdıkları karşılıklar sayesinde pandeminin olası etkilerine karşı da sağlam ve hazırlıklıdır." değerlendirmesinde bulundu.