Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tüketiciler, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde ticaret gerginliğinden kaynaklı imalat düşüşünü telafi ederek yılın başında stagnasyondan çıkmasında etkili oldu.

Almanya ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.4 büyüme kaydetti. Yıllık büyüme aynı dönemde yüzde 0.6, düzeltilmiş olarak yüzde 0.7 seviyesinde gerçekleşti.

Tüketici harcamaları, rekor düşük seviyedeki işsizlik oranı, düşük enflasyon ve mali tedbirlerin desteğiyle ilk çeyrekte yüzde 1.2 tırmanarak 2011'den beri en güçlü artışını gerçekleştirdi. İnşaat ve sermaye yatırımları arttı. Net ticaretim GSYİH'ye katkısı 0.2 yüzde puanı oldu.

Ekonomistler, inşaattaki artışın muhtemelen devam etmeyecek olması nedeniyle bu çeyrekte hafifçe daha yavaş büyüme bekliyor. Küresel ticaret gerginliği de ihracat ağırlıklı Almanya ekonomisi için olumsuz.

Bundesbank'ın bu haftaki açıklamasında yılın başında devreye alınan genişleyici mali önlemlerin alım gücünü desteklemesiyle birlikte güçlü tüketici harcamalarının muhtelemen geçici olduğu ve bu çeyrekte kaybolabileceği belirtildi.