Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'nin bazı eyaletlerinde koronavirüs vakalarında görülen hızlı artışın ülkenin ekonomik toparlanmasını tehdit etmesi ve risk iştahının azalmasına yol açmasının etkisi ile üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye ve Ocak ayından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD'de yetlililer rekor sayıda yeni vaka sayısı açıkladılar ve bu sayı Nisan ayında salgının ilk yayıldığı sıradaki zirveyi aştı. Bu durum, yeni modellemelerin virüsün Ekim ayına kadar 180,000 Amerikalının hayatına mal olabileceği tahmininde bulunması ile birlikte, yeniden açılma planlarının yeniden gözden geçirilmesini gündeme getiriyor.

Yatırımcılar ayrıca dikkatlerini ABD'de üst üste ikinci haftada da beklenenden kötü çıkan işsizlik maaşı başvurularına da çevirmiş durumda. Bu veri işgücü piyasasındaki iyileşmede yavaşlama olduğunu işaret ediyor.,

Altın halen diğer bir haftalık kazanca yöneldi, ancak değerli metaldeki bu çıkış, dolardaki kazançlardan dolayı yavaşlıyor. ABD para birimi de yatırımcıların güvenli liman ilgisinden faydalanıyor ve çeyrek sonunun yaklaşmasından dolayı talep görüyor.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 11:23'te ons başına 1,761.28 dolarda kaldı ve bu hafta yüzde 1 yükseldi. Fiyatlar Çarşamba günü 1,779.53 dolar ile Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 düşerken, platin yüzde 0.5 ve paladyum yüzde 0.3 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. stratejistleri Daniel Hynes ve Soni Kumari, hazırladıkları notta, "Kovid-19 vaka sayılarındaki güçlü artış güvenli liman talebini destekliyor," dedi ve " Ekonomik bunalım, düşük faizler ve bol likiditeden dolayı, yatırımcı talebinin halen gelecek yılın başlarına sarkacağını düşünüyoruz. Altının önümüzdeki haftalarda hisse senetlerinde durulmaya yönelik riskin artmasından faydalanmasını bekliyoruz," değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de reel faizler negatif seviyelerde ve son yedi haftada altıncı kez düşüş göstermeye yöneldi. Bu durum, altının değer koruma yönünden cazibesini artırıyor.

*Fed, en büyük ABD bankalarına, pandemiden kaynaklanan belirsizliklerden dolayı, en azından üçüncü çeyreğin sonuna kadar temettülerini artıramayacaklarını ve hisse geri alımlarına başlayamayacaklarını söyledi.

*Güney Afrika'da platin ve altın madenleri, komşu ülkelerden binlerce göçmen işçinin madenlere geri getirilmesinde zorluk çekiyor ve bu durum yeniden açılmadan sonra üretimi artırmayı zor hale getiriyor.

*Japonya Merkez Bankası gelecek ay muhtemelen ekonomik tahminlerini aşağı çekecek.