Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Bloomberg News'dan Eddie van der Walt'ın haberine göre, Altın fiyatları 8 yıldan sonra ilk defa Ocak ayını düşüşle kapatmaya doğru ilerliyor. Altın için yüksek sezon olarak düşünülen Ocak ayında, altının zayıf bir seyir izlemesi 2021’in kalanında satışların artabileceğine dair riskleri de artırıyor.

Çin’de yeni ay yılı kutlamaları yaklaşırken artan mücevherat, sikke ve külçe altın satışlarından dolayı Ocak ayında altına talep genellikle yüksek olur. Altın, geçtiğimiz senelerdeki 10 Ocak ayının 8’inde ralli yaparak son 10 senedeki Ocak aylarında ortalama yüzde 3,7 yükseliş kaydetti.

Altın en son 2013 yılının ocak ayında düşüş kaydederken bu tarih altına yatırım yapan piyasa işlemcilerinin 1980’den beri gördükleri en büyük düşüş olarak akıllarda kaldı. 2013’te fiyatlar 12 ayda yüzde 28 düşüş kaydederken, bu düşüşün neredeyse yarısı Nisan ayında yaşanan iki günlük çakılmadan dolayı gerçekleşti.

2013’te de şu anda olduğu gibi Borsa yatırım fonlarında normalden yüksek kârlara sahip pozisyonlar bulunuyordu. Sonrasındaysa bu pozisyonlardaki likiditasyon yüzde 45’lik bir düşüşe neden olarak iki yıl sürecek bir düşüş eğilimini beraberinde getirmişti.

Altına dayalı borsa yatırım fonlarında yeni rekor, yeni tehlike

Altına dayalı borsa yatırım fonlarındaki pozisyonlar, 2020’nin Ekim ayında 3.460 tona ulaşırken 2012’deki rekorun 900 ton yukarısında bulunuyor. Geçen hafta çarşamba ve perşembe günü yaşanan 23 tonluk altın satış dalgası ise Kasım ayından bu yana pozisyonlardaki en büyük iki günlük düşüş oldu.

8 yıl önceki senaryodaki gibi altına dayalı borsa yatırım fonlarında yaşanan satış, Fed varlık alım programını küçültmeye dair sinyal verirse reel faizlerin yükselmesine neden olabilir. Fakat Jerome Powell bunun yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini söylese de bazı politika yapıcılar yılın geri kalanında bunu uygulamak isteyebilir.

2013 ve şu anki düşüş arasındaki bir diğer benzerlik ise Çin’den yeni ay yılı kutlamaları için gelen talebin de zayıflaması oldu.

Şu an için dünya küresel toparlanmanın erken aşamasında ve muhtemelen reel faizler de yukarı yönlü bir hareket görülecek ve bu da faizden etkilenmeyen altının bir değer saklama aracı olarak tercih edilmesini düşürecek.