Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistler bankanın sıkılaşma döngüsüne 25 baz puanlık faiz artışıyla başlamasını bekliyor.

Ankete göre AMB şu an yüzde eksi 0.5'te bulunan mevduat faizini Temmuz ve Eylül aylarında 25'er baz puan artıracak. AMB Başkanı Christine Lagarde da negatif faiz politikasının üçüncü çeyrekte sona erebileceğini açıklamıştı.

Ancak rekor yüksek enflasyon nedeniyle daha şahin söylemleri olan yetkililer de bulunuyor. Euro Bölgesi enflasyonu Mayıs ayında yüzde 8.1 ile rekor kırmış ve AMB'nin hedefinin 4 misline ulaşmıştı.

Anket katılımcıları Aralık ayından gelecek yılın eylül ayına kadar 25'er baz puanlık artışlarla mevduat faizinin yüzde 1'e yükselmesini bekliyor.

Pantheon Macroeconomics Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Claus Vistesen bankanın Temmuz'da faiz artıracağını belirterek "Asıl soru, 25 baz puan mı, 50 baz puan mı olacağı. Biz 25 baz puanlık artış bekliyoruz ancak daha kararlı hareket etmek konusunda da bir baskı var" değerlendirmesini yaptı.

Bu ayki toplantıda bankanın yeni ekonomik projeksiyonlarını da açıklaması bekleniyor. Ukrayna'daki savaş ve Asya'daki tedarik zinciri sıkıntıları nedeniyle bu yıl ve gelecek sene için enflasyon tahminlerinin yukarı yönde, büyüme tahminlerinin aşağı yönde revize edilmesi bekleniyor.

Temel refinansman faizinin 2023 sonunda birçok ekonomistin nötr olarak kabul ettiği yüzde 1.5'e ulaşması bekleniyor. Ancak bu senaryo, Yönetim Konseyi Üyesi Fabio Panetta gibi kademeli artıştan yana olan bazı güvercin isimleri memnun etmeyebilir.