Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA), politika faizini yüzde 0,10 seviyesinde sabit bırakırken 3 yıl vadeli tahvil faizi hedefini de yüzde 0,10 seviyesinde sabit tuttu. Banka, haftalık 5 milyar Avustralya doları olan varlık alımını 4 milyar Avustralya dolarına indirdiğini ve 2022 Şubat'a kadar alımlara devam edeceğini belirtti.

Varlık alımlarının Şubat 2022’ye kadar devam etmesinin artan delta varyantı vakalarının yarattığı belirsizliğin ekonomi üzerindeki etkisini yansıttığını belirten banka, Avustralya’da tam istihdama dönüş ve enflasyon hedeflerine ulaşmak için genişlemeci para politikasını devam ettirme konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Ana senaryonun 2024 yılından önce bu hedeflere ulaşmak olduğunu belirten RBA, bu koşullar sağlandığı takdirde şu ankinden daha yüksek bir maaş artışının mümkün olacağını ifade etti.

Bloomberg anketine katılan 16 ekonomistten 10'u RBA'nın varlık alımı azaltımı programını bırakacağını düşünüyordu. Fakat RBA varlık alımı azaltımı planını devam ettireceğini ve Şubat 2022'ye kadar varlık alımını sürdüreceğini açıkladı.

Bloomberg analistleri RBA'nın varlık alımı planını devam ettirme kararında geçen hafta beklenenden iyi gelen büyüme verisinin etkili olduğunu düşünüyor.

Avustralya İstatistik Ofisi verilerine göre, ülkede gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 büyüdü. Ekonomistler büyümenin yüzde 0,4 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorlardı. Ekonomi önceki çeyrekte yukarı yönde revize edilen rakamla yüzde 1,9 genişlemişti.

Avustralya, GSYİH’nin Kovid dolayısıyla sert daraldığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 büyüdü. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 9,1 olarak belirlenmişti.