Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Sipay Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Sipahioğlu, Türkiye'de son 30 yıllık bankacılığın yabancı yatırımcı ilgisini artık fintechler olarak devraldıklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Sipahioğlu, "Bize de yurtiçi ve yurtdışından çok fazla yatırımcı talebi geliyor. Hatta zaman zaman bu görüşme taleplerine geç geri dönüş yapmak durumunda kalıyoruz yoğun tempodan. Fakat bizim daha fazla önem verdiğimiz önceliğimiz, hızlı, istikrarlı ve itibarlı büyümek" dedi.

"Artık geleneksel bankacılıktan sıyrılma isteği benimsendi"

Küresel raporlara göre, fintech pazarının bugün 5.5 trilyon dolar değerinde bir büyüklüğe ulaştığını belirten Sipahioğlu, sektörün önümüzdeki beş yıllık süreçte de yıllık ortalama yüzde 25 bileşik büyüme oranına erişeceği düşündüklerini söyledi. Bu alanda Türkiye’nin rolünün de epey önemli olduğunu ifade eden Sipahioğlu, "Avrupa’da 18’inci sıradayız. 64 ülke arasında. Elektronik para ve ödeme sistemleri şirketleri ise adetsel olarak açık ara lider konumda. Bu neyi gösteriyor? Artık dünyada da Türkiye’de de geleneksel bankacılıktan sıyrılma ihtiyacının benimsendiğini gösteriyor" diye konuştu.

"Bankalar bu yıl bazı tabuları yıktı"

Özellikle Açık bankacılık tarafında yaşanan yasal düzenlemelerin gelecek yıllarda ekosisteme olumlu yansıyacağını belirten Sipahioğlu, şöyle devam etti: "Artık müşteri beklentisi tamamen değişti. En önemlisi de müşteriler de beklentilere cevap alabildiğini gördü. Kullanıcılar bir hesap açabilmek için 50 sayfa imzalamaktansa 1 dakikada fintechlerle cüzdan sahibi olabildiğini gördü. Bunları gördükçe aslında bankalar da kendilerini geliştirdi ve özellikle bu yıl bazı tabuları yıktı. Bankaların Fast uygulaması bunun en büyük göstergesi. Ocak 2021’de artık 7/24 para gönderebilir hale gelindi, ki aslında bu fintech uygulamaları ile uzun yıllardır yapılabilen bir şeydi."

"İsteyen tüm şirketleri anında fintech şirketine dönüştürebiliyoruz"

Sipay olarak da Wallet as a Service (WaaS) servis modeli ile isteyen tüm şirketleri anında bir fintech şirketine dönüştürebildiklerini belirten Sipahioğlu, "Zaman ve maliyet açısından bunun oldukça yararlı bir iş modeli olduğunu söyleyebilirim. Normalde lisanslı bir fintech şirketi açmaya çalışsanız bir sürü yatırım ve prosedür ile karşılaşıyorsunuz ve minimum 2-3 senenizi alıyor. Biz de diyoruz ki, siz bunlarla uğraşmayın, şirketinizin fintech olmaya ihtiyacı varsa, gelin biz sizi anında fintech şirketi yapalım. Bu amaçla teknoloji üssümüz uzun süreden beri çalışıyor. Ve şu an bu altyapımız sayesinde 1.5 milyon kişiye bu altyapıyı kullandırıyoruz. Burada amacımız çağın gerekliliklerine hizmet etmek. Yeni dönemde artık rol modelleri değişiyor. Bu gibi çözümler ile birbirleri ile rakip olan şirketler artık aralarında iş birliklerine de imza atacaklar" dedi.

"Fenerbahçe Mohikan cüzdan altyapısını sağlıyoruz"

Marka ortaklıklarıyla ön ödemeli kartlar dünyasına hızlı bir giriş yaptıklarını belirten Sipahioğlu, "Bunların arasında spor klüpleriyle geliştirdiğimiz projelerde mevcut. Örnek olarak Fenerbahçe Mohikan cüzdan altyapısı Sipay tarafından sağlandığını söyleyebilirim" diye konuştu. Geçen yıl 25 olan çalışan sayılarının bu yıl 75'e yükseldiğini belirten Sipahioğlu, "Geçen yıldan bu yana Sanal POS tarafındaki müşteri sayılarımız 20 katına çıktı. 2021'i de 1.5milyar TL üzeri ciro ile kapatmayı hedefliyoruz" dedi.