Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bill Gates’in şirketi Breakthrough Enerji temiz enerji gelişiminin finanse edilmesi için ABD’li 7 büyük şirketten yüz milyonlarca dolarlık bağış topladığını duyurdu.

Gates’in kâr amacı gütmeyen şirketi Microsoft, BlackRock, Bank of America, Boston Consulting Group’un da aralarında olduğu firmalardan toplam 1 milyar doların üzerinde bağış topladı.

Şirket, bağışların bu yıl başında kurulan ve sıfır karbon ekonomisini destekleyen “Breakthrough Energy Catalyst” projesinin fonlanması için kullanılacağını açıkladı.

Microsoft’un kurucusu Gates konu hakkında yaptığı açıklamada “iklim felaketini önlemek için yeni bir sanayi devrimi şart. Sıfır emisyon hedefine ulaşmak için gereken teknolojinin yarısı bile mevcut değil. Catalyst projesinin bunu değiştirmesini ve temiz gelecek için etkili bir yol sağlamasını umuyoruz” ifadelerine yer verdi.

BlackRock’ın Breakthrough Enerji’ye 5 yılda 100 milyon dolar bağışlayacağı, Microsoft, American Airlines ve ArcelorMittal’in de aynı miktarda taahhütte bulunduğu belirtildi.

BlackRock CEO’su Larry Fink sıfır emisyon hedefinin her bireyin sorumluluğu olduğunu ve küresel enerji dönüşümünün 40 trilyon dolar maliyeti olacağını bildirerek “Catalyst ile ortaklığımız doğrultusunda 5 yıl boyunca temiz enerji çözümleri için yatırım yapacağız” diye konuştu.

İklim kriziyle mücadele eden tek milyarder Gates değil. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos 10 milyar dolarlık fon kurarken Tesla CEO’su Elon Musk da ‘karbon yakalama’ teknolojisi için 100 milyon dolarlık bağış sözü vermişti.