Advertisement

İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında Brexit süreci devam ederken, tarım sektörüne olası etkiler daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

Yerel çiftçilerin tarım politikalarına dair eleştirilerine İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan yanıt geldi.

Çiftçilerle biraraya gelen Johnson, eğer Avrupa Birliği ile bir anlaşmaya varılamaz ise çiftçilerin mağdur olmaması için gerekli yardımların yapılacağını söyledi.

Çiftçilere yüzde 100 destek sözü veren Johnson, "İngiliz çiftçiler eğer piyasada yer bulmakta zorlanırsa yeni piyasalara yönlendireceğiz. Britanya'nın büyük çiftçilerin daima arkasında olacağım. AB'den ayrılırken Brexit'in onlar için çalıştığından emin olmalıyız. Zira, bu durum ortak tarım politikasının hurdaya atılması ve yeni ticaret anlaşmaları imzalanması anlamına geliyor. Gıda ve tarım sektörümüz, sadece burada değil, dünyada da daha fazla satış yapmaya devam edecek ve hazır olacak" dedi. 

İngiliz Hükümetinin açıklamasına göre, çiftçiye verilecek destek sadece bu yılı kapsayan değişim döneminde değil, şu an ki iktidar partisinin görev bitimine kadar olacağı yönünde.

Birleşik Krallık’ın tarım sektörünün özerkleşmesiyle hem AB hem de üçüncü ülke devletleri ile güçlü bir tarım piyasası
oluşturması bekleniyor.

Fransa’dan şarap, İtalya, İspanya ve Türkiye'den zeytin ve zeytinyağı ithal eden İngilite, yaş meyve ve sebzeyi İspanya, Fransa ve Hollanda'dan ithal ediyor.

İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelere de büyük oranda et ve süt ürünü ihraç ediyor.