Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Ekim ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde yakıt fiyatlarının artırılmaması talebinin devlet kontrolündeki Petroleo Brasileiro (Petrobras) şirketi tarafından dikkate alınmaması sonrası enerji bakanını görevden aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre bakanlık görevini üç yıldır sürdüren Bento Albuquerque’nün koltuğunu yakın zamana dek Ekonomi Bakanı Paulo Guedes’in danışmanlığını yapan Adolfo Sachsida devralacak. Sachsida, Bolsonaro’nun başkanlık dönemi boyunca Ekonomi Bakanlığı bünyesinde görev yapmıştı.

Başkan Bolsonaro, Ukrayna işgali ve yaptırımlar kaynaklı yönünü yukarı çeviren enerji piyasası nedeniyle yakıt fiyatlarını küresel piyasalarla eşit seviyeye getirmek için artırmak isteyen önceki Petrobras başkanlarını görevden almış ve şirkete yakın bir süre önce üçüncü CEO’sunu atamıştı.

Bolsonaro şirketin kâr rakamlarına tepkili

Jair Bolsonaro geçtiğimiz hafta yaptığı Facebook yayının önemli bir kısmını Petrobras’ın açıkladığı yüksek kâr rakamlarını eleştirmeye ayırmış ve yönetim kurulunu fiyatları tekrar artırmak konusunda kendilerini dizginlemeye davet etmişti.

Brezilya’da yıllık enflasyon yüzde 12 civarında seyrediyor ve Bolsonaro seçmenlerin aklındaki ilk eleştirinin ekonomi olması nedeniyle tüm anketlerde eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın gerisinde bulunuyor.

Lula ise Petrobras şirketinin mevcut yakıt fiyat politikasını değiştirme konusunda söz vermişti.