Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sıfır vaka stratejisiyle sert salgın tedbirleri uygulayan Çin'de ekonomik göstergelerden olumsuz sinyaller gelmeye devam ediyor.

Ülkede Nisan ayında sanayi kârları yıllık yüzde 8,5 geriledi. Böylelikle Nisan 2020'den bu yana en kötü performans kaydedildi. Yabancı firmaların kârları da yüzde 16,2 düştü.

Veriler Çin'den gelen olumsuz göstergelerin son halkasını oluşturdu.

Çin'de salgın önlemleri kapsamında birçok fabrikanın üretimini durdurmak, tüketicilerin de evde kalmak zorunda kaldığı Nisan ayında sanayi üretimi ve perakende satışlarda sert daralma izlenmişti.

Daha önce açıklanan verilere göre Nisan ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi sanayi üretiminde yüzde 0,5 artış kaydedilmesi yönündeydi.

Perakende satışlar ise aynı dönemde yüzde 11,1 düştü. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 6,6'lık düşüş olarak belirlenmişti.

Büyüme aşağı yönlü revize ediliyor

Çin büyümesine ilişkin tahminlerde salgın önlemlerinin etkisi izlenmeye devam ediyor.

Ülke büyümesine ilişkin tahminlerini aşağı çeken kurumlar arasına JPMorgan ve UBS de katıldı.

UBS 2022 için büyüme tahminini yüzde 4,2'den yüzde 3'e çekerken, JPMorgan da 2022 büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 3,7'ye indirdi.

JPMorgan değerlendirmesinde Kovid önlemlerinden dolayı ülkede ikinci çeyrekte derin bir daralma olabileceğine de dikkat çekti.

Daha önce de Goldman Sachs ve Citi de tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlar yapmıştı.

Goldman Sachs, Çin'in 2022 büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 4'e düşürdü.