Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, leasing sektöründe 2020 yılında imzalanan kontrat sayısının yüzde 77 artışla 13 bin 785'e ulaştığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Torun, 2020 yılında sektörde, tutar tarafında ise yüzde 29'luk büyüme ile 3.3 milyar TL'lik sözleşme aktifleştirildiğini söyledi. Torun, pandeminin koşullarına rağmen sektörün dijitalleşmeden de faydalanarak çok önemli bir performans sergilediğini altını çizdi. Torun, Yapı Kredi Leasing'in ise 2 bin 359 adet kontrat ile yüzde 100'ün üzerinde büyüme ile yılı tamamladıklarını kaydetti. 2021 yılının ocak ayında imzalanan sözleşme adedinde yüzde 37 büyüme kaydettiğini ifade eden Torun, bu rakamın da 2021 yılının kalanı için umut vaat ettiğini sözlerine ekledi.

'Satıcı odaları ile sektöre dijital yenilik getirdik'

2016 yılınsa strateji olarak Anadolu'nun her köşesine ulaşma hedefi koyduklarını ve bu hedef doğrultusunda dijital alt yapılarını yenileme kararı aldıklarını ifade eden Torun, tüm paydaşlarını bir biriyle etkileşir şekilde buluşacakları bir platform yaratma kararı aldıklarını söyledi. Kurdukları ikinci el satış platformunun sektörde bir ilk olduğunun altını çizen Torun, bu platformun dijital ortamda olduğu için şeffaflık da sağladığını vurguladı. Uzun zamandır üzerinde çalıştıkları 'satıcı odaları'nı Kasım 2020'de uygulamaya aldıklarını belirten Torun, buranın yep yeni bir kanal olduğunu söyledi. 15 Kasım'dan bu yana 17 adet satıcıyı buraya dahil ettiklerini belirten Torun, "Mobil uygulamamız kanalıyla, 17 satıcının 150'ye yakın satış temsilcisi ürünlerini satmak için müşterilerini ziyaret ettiklerinde, buradan teklif verebiliyorlar. 2019'da sektöre kredi kartıyla leasing uygulamasını kazandırdık" dedi. Dijitalleşme alanına yatırım yapmayan şirketlerin büyüme yakalayamayacağının farkında olduklarını belirten Torun, tüm bu çalışmaların sonucunda mobil uygulamalarının 70 bine yakın bir indirme sayısına ulaştığını söyledi. Torun, "Tamamını dijital ortama taşıyarak sektörümüze dâhil edeceğimiz yeni gelişimimiz ile önümüzdeki 3 yılda yüzde 20 olan satıcı kanalı portföyümüzü yüzde 40’lara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

'Uzaktan sözleşme mayıstan sonra mümkün hale gelir'

Geçen yıl çıkan yasayla uzaktan müşteri edinimi ve sözleşme imzalamanın önünün açıldığı belirten Torun, sektör olarak tebliğin şekillenmesini ve yayınlanmasını beklediklerini söyledi. Bankalar için mayıs ayında bu tebliğin yayınlanmasını beklediklerini ifade eden Torun, hemen ardından da leasing şirketleri için bu tebliğin çıkacağını ve uzaktan sözleşme imzalamanın mümkün hale gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.