Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 5.64 - 5.70 bandında dalgalanan Dolar/TL bu sabaha da sınırlı yükselişle 5.70 sınırında başladı. Kur daha sonra 5.7284'e yükseldi.

Bu hafta başında beklentiden iyi gelen enflasyon, tahminlerden daha az daralan büyüme verisi ve küresel risk iştahındaki artışla dolar düşüş eğilimine girmişti.

Lira hafta başından bu yana dolar karşısında % 2'den fazla değer kazandı, TL Arjantin pesosunun ardından en çok değer kazanan para birimi oldu.

İçeride bugün kuru etkileyecek önemli bir veri akışı bulunmazken ABD'de Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi izlenecek. Temmuz'da 164 bin artan istihdamın Ağustos'ta 160 bin artması bekleniyor.

ETKİSİ NE OLUR?

Info Yatırım Analisti Yunus Şahin Bloomberg HT'ye istihdam verisinin kur üzerinde sınırlı etki yapacağını belirterek "çünkü Fed'in faiz indirimine neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Veride aşağı veya yukarı yönlü sapmanın Fed'in faiz kararını değiştirecek büyüklükte etkiye sahip olmayacağını ve bizim piyasalarımızın üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Şahin kur tarafında da bugün sakin seyir beklediklerini ifade etti.

Gelecek hafta ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı kur üzerinde belirleyici olacak. Merkez Bankası'nın Temmuz'daki 425 baz puanlık faiz indirimine rağmen TL güçlü kalmış, faiz indirimine ilk tepki olarak 5.70'ten 5.76'ya yükselen kur daha sonra 5.65'li seviyelere gerilemişti.