Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Irma kasırgası'nın ABD kıyılarına ulaştıktan sonra şiddetinin zayıflaması ve ABD'de Körfez Sahili'nde rafinerilerin Harvey Kasırgası'nın ardından yeniden faaliyete geçmeye devam etmesinin ardından kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.2 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Irma Kasırgası, Florida'da yoğun yağışlara ve milyonlarca kişinin elektiriğinin kesilmesine neden olduktan sonra kuzeye doğru hareket etmesi ile birlikte tropik fırtına haline geldi. Öte yandan, iki hafta önce Harvey Kasırgası'ndan dolayı kapanan rafineriler faaliyete geçmeye deva ediyor. Bunların arasında Motiva Enterprises LLC'nin işlettiği ülkenin en büyük rafinerisi de yer alıyor.

Kasırgalar enerji piyasasında sarsıntılara yol açtı. Irma Kasırgası Florida'da akaryakıt istasyonlarının ve limanların kapanmasına neden olurken, iki hafta önce meydana gelen Harvey Kasırgası, ülkenin petrol işleme kapasitesinin dörtte birini durdurdu. Goldman Sachs Group Inc., iki kasırganın ilk önce ham petrol talebini günlük 600,000 varil etkileyeceği, ancak toparlanmanın muhtemelen tüketimi artıracağı ve bu kaybı dengeleyeceği tahmininde bulundu.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Irma Kasırga'sına ve etkilerinin ne olacağına ilişkin biraz belirsizlik var," dedi ve "Bu durum fiyatların mevcut seviyeler civarında sıkışmasına neden oluyor. Fiyatların yıl sonuna kadar 50'li dolarların üst seviyelerine çıkmasını bekliyoruz, ancak gelecek yılın başlarına kadar 60 doların kırılması zor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli batı Teksas petorlü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent düşerek Hong Kong saati ile 11:55'te varil başına 48.02 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 23 altında. Fiyatlar Pazartesi günü 59 sent yükselerek 48.07 dolara çıktı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü 6 sent yükseldikten sonra, 7 sent düşerek varil başına 53.77 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 5.20 dolar primli işlem gördü.