Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel ekonominin sağlığına ilişkin yatırımcı korkularının yeniden artması ile birlikte risk iştahının azalması sonucu iki haftanın en yüksek seviyesinden düştü.

Vadeli petrol kontratları yüzde 2 düştü ve OPEC'in taahhüt ettiği üretim kısıntılarına erken başladığına ilişkin işaretlerle gerçekleştirdiği dünkü kazancının neredeyse tümünü geri verdi. Petrol, teknoloji devi Apple Inc.'nin Çin'deki öngörülmeyen yavaşlamayı işaret ederek satış tahminini düşürmesinin ardından diğer risk varlıkları ile birlikte düştü. iPhone üreticisinin Apple'ın ve tedarikçilerinin hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte değer kaybetti. Buna ek olarak, bu hafta açıklanan veriler, Asya ülkelerinde imalat sektörünün zayıflamakta olduğunu gösterdi.

Apple'ın tahminlerini düşürmesi, ABD ve Çin arasındaki uzun soluklu ticaret savaşının dünyanın en büyük iki ekonomisine zarar vermekte olduğunun en son işareti olarak değerlendiriliyor. Washington'daki siyasi kargaşa ve küresel merkez bankalarının faiz artırımları ile birlikte, ticaret anlaşmazlığı petrol üzerinde baskı oluşturuyor. OPEC'in üretimi geçen ay yaklaşık iki yılın en sert düşüşünü gösterirken, yatırımcılar, ABD'de kaya petrolü üretiminin artmasından dolayı, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısı stratejisinin etkinliği konusunda halen şüphe duyuyorlar.

HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "Petrol dahil emtia grubu, zayıf ekonomik veriler ve Apple'ın gelir tahminini düşürmesinin ardından Çin'in büyümesinde yavaşlamaya ilişkin işaretlere bağlı olarak düşüyor," dedi ve "OPEC'in geçen ay üretimi kıstığı kaydediliyor, ancak büyümeye ilişkin endişeler her şeye ağır basıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.15 dolar düşerek varil başına 45.39 dolara kadar indikten sonra Seul saati ile 13:05'te 45.61 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.13 dolar yükselişle 46.54 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 71 üzerindeydi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 59 sent düşerek varil başına 54.32 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 2.1 yükselişle 54.91 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 8.38 dolar primli işlem gördü.