Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının bu yıl ilk kez artarak ABD'de ham petrol üretiminin daha da artabileceğini işaret etmesi ve Venezuela'da rakip liderlerin orduyu kontrol altına alma çabaları ile birlikte yükselişini varil başına 53 dolar civarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 2.1 yükseldikten sonra yüzde 1.1 kadar geriledi. Petrol sahası hizmet sağlayıcısı Baker Hughes'ın verilerine göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı, bu yıl petrol fiyatlarında görülen artışın iyimserliği güçlendirmesi ile birlikte, 10 artarak 862'ye çıktı. Venezuela ABD ile diplomatik ilişkilerini kesme kararını kaldırırken, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve rakibi Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido silahlı kuvvetlerin desteğini almaya uğraşıyor.

Petrol fiyatları 2019 yılında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz bolluğuna ilişkin endişeleri gidermek için üretim kısıntılarına başlaması ile birlikte yüzde 17 yükseldi, ancak ABD'de üretimin rekor seviyeye çıkması, artan stoklar ve ticaret savaşı yükselişlerin sınırlı kalmasına neden oldu. Venezuela'da derinleşen kriz fiyatlar üzerinde geçen hafta küçük çaplı bir yukarı etkide bulundu ve ABD'nin bu ülkeye olası yaptırımları da OPEC için piyasaları yönetmeyi daha zor bir hale getiriyor.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Petrol sondaj kuyusu sayısı, ham petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından, önümüzdeki birkaç haftada artmaya devam edebilir," dedi ve "Piyasalar Venezuela ile ilgili son haberleri fazla dikkate almadı, ancak fiyatlar, eğer durum daha da kötüleşirse yükselebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 54 sent düşerek, Tokyo saati ile 14:37'de varil başına 53.15 dolara indi. Kontrat erken saatlerde 58 sent kadar geriledi. ABD petrolü Cuma günü 56 sent yükselişle 53.69 dolardan kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 26 sent düşerek varil başına 61.38 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 55 sent yükselerek 61.64 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.02 dolar primli işlem gördü.