Advertisement
HABERLER ABONE OL

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers küresel ekonominin karşı karşıya olduğu riskleri 2007 yazına benzetti.

Bloomberg TV’ye konuşan Summers, ABD konut piyasasındaki çöküşün ilk emarelerinin görüldüğü Ağustos 2007 benzeri bir kaygı seviyesinin bugün için de geçerli olabileceğini belirterek “İngiltere haricinde piyasaların bozulduğuna dair bir işaret yok. Ancak aşırı volatilite ortamında birçok piyasada bozulma görülebilir” değerlendirmesini yaptı.

Summers kırılgan alanlar olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin kaynaklı emtiada yaşanan dalgalanma, yüksek çekirdek enflasyon, ekonomi politikalarındaki belirsizlik ve ağır borç yükünü gösterdi.

İngiltere gibi büyük bir ekonomisi olan ülkede yüksek derecede çalkantı yaşanmasının İngiltere’yi aşan sonuçları olacağını belirten Summers “Başka yerlerde de bu tip sorunlar görmek beni şaşırtmaz” dedi.

Fed cephesinden şahin mesajlar gelmeye devam ediyor

Fed’in şahin üyeleri resesyon tartışmalarına aldırmadan yüksek ölçekli faiz artırımının devamından yana.

Faizlerin hala kısıtlayıcı seviyelerde olmadığına dikkat çeken Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ABD ekonomisi resesyona girse de sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyleyerek “Fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa onu yapacağız” ifadelerini kullandı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise Fed üyelerinin ekonomik projeksiyonlarını gösteren dot plot grafiğinin bu yıl adil miktarda ek faiz artışı beklentisini yansıttığını belirterek “Piyasaların bu mesajı aldığını ve doğru yorumladığını düşünüyorum” dedi.

Komitenin güvercin üyelerinden Mary Daly ise daha temkinli. San Fransisco Fed Başkanı Daly derin bir resesyondan kaçınmaları gerektiğinin altını çizdi.