Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Sanayi üretimi Eylül'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artış gösterdi. Aylık bazda artış ise yüzde 1,7 olarak gerçekleşti.

Ekonomistlerin beklentisi sanayi üretiminin Eylül'de aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 8,2 artması yönündeydi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2020 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,7 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 30,3 artış kaydetti.

Sanayi üretiminde pandemi koşullarının etkisiyle Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,3'lük sert bir daralma kaydedilmişti. Mayıs ayında da yıllık bazda daralan sanayi üretimi Haziran ayı itibariyle sınırlı da olsa büyümeye geçmişti. Ağustos ayına gelindiğinde sanayide yıllık büyüme çift hanelerde gerçekleşti.

Yüksek teknoloji sanayi üretimi daraldı

Üretimin teknolojik niteliğine göre bakıldığında en yüksek yıllık artışı yüzde 13,8 ile orta-yüksek teknoloji grubu kaydetti. Buna karşın yüksek teknolojili sanayi üretiminde Eylül'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2'lik daralma izlendi.

Ürün gruplarına bakıldığında Eylül'de en hızlı yıllık artışı kaydeden kategori dayanıklı tüketim malları oldu. Bu kategoride yıllık artış yüzde 16,2 olarak kaydedildi. Sermaye malları üretimindeki yıllık artış da Eylül'de yüzde 10'u geçti.

PMI verileri toparlanmaya işaret ediyor

Sanayi üretimi açısından bir başka önemli veri olan imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) de dipten toparlanmaya işaret etmişti. Türkiye'de Nisan'da 33,4 ile tarihi düşük seviyesini gören Haziran ayında yeniden 50 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Temmuz'da Türkiye'de PMI 56,9 seviyesine kadar yükseldi. Endeks son 5 aydır 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşiyor. Endekste 50 seviyesinin altı daralmaya, üstü ise büyümeye işaret ediyor.

Son gelen PMI verileri yeni siparişlerde artış trendinin beş ayı geride bıraktığını göstermişti. Endeks sonuçlarına göre imalatçılar müşteri talebinin iyileşmeye devam ettiğini belirtti. Yeni ihracat siparişlerinde de artış kaydedildi. Böylece firmalar üretim hacimlerini ekim ayında da yükseltti ve büyüme eylül ayına göre hız kazandı. Üretimde ve müşterilere yapılan ürün teslimatlarındaki artışa bağlı olarak, birikmiş işler son üç ay boyunca azaldı.