Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle önümüzdeki dönemde Türkiye'ye gelecek uluslararası doğrudan yatırım miktarının daha da artacağını belirterek, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen 4,6 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırımın hem bu gelişmelerin hem de büyük ölçekli yatırımcıların habercisi olduğunu ifade etti.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Mart 2012'de 2,8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım gerçekleştiğini, ilk çeyrekte doğrudan yatırımları yüzde 8,2 oranında artarak, 4,6 milyar dolara yükseldiğini belirterek, şunları bildirdi:

''Yeni teşvik sistemimizle birlikte önümüzdeki dönemde Türkiye'ye gelecek uluslararası doğrudan yatırım miktarı daha da artacak. Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen 4,6 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım, hem bu gelişmelerin hem de büyük ölçekli yatırımcıların habercisi. Türkiye, uluslararası yatırımcılar için güvenli limandır ve fırsatlar sunmaktadır. 2012 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin yüzde 75,2'sinin AB ülkeleri kaynaklı olması Türkiye'nin yatırımcılara sadece fırsatlar sunmadığını, Avrupa'nın tedarik ve mal üretim üssü olma yolunda ilerlediğini göstermektedir.''

AB ülkeleri kaynaklı yatırımların ilgisinin Türkiye'ye artarak devam ettiğine dikkati çeken Çağlayan, ilk çeyrekte gerçekleşen 4,6 milyar doların yüzde 75,2'sinin AB ülkeleri kaynaklı olduğunu ifade etti.

İlk çeyrekte İngiltere kaynaklı uluslararası doğrudan yatırım miktarının 1,9 milyar dolar, Hollanda kaynaklı yatırım miktarının 430 milyon dolar ve Lüksemburg kaynaklı yatırımın ise 189 milyon dolar olduğunu belirten Çağlayan, AB ülkeleri kaynaklı yatırımların Türkiye'nin, Avrupa'nın tedarik ve üretim üssü olma yolunda hızla ilerlediğini gösterdiğini vurguladı.

Uluslararası yatırımcıların ilk çeyrekte tercih ettikleri sektörün imalat sanayi olduğunu bildiren Çağlayan, şunları kaydetti:

''İmalat sanayine ilk çeyrekte 2,3 milyar dolar uluslar arası doğrudan yatırım gerçekleşti. İmalat sanayi içerisinde ise gıda-içecek imalatı 1,9 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken 163 milyon dolar ile rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ikinci sırada yer almaktadır. Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin imalat sanayi sektöründe olması Türkiye'nin üretim kapasitesini hem de istihdamı artıracak. Türkiye'nin güçlü olduğu hizmetler sektörüne de uluslararası yatırımcıların ilgisi artarak devam etmektedir. İlk çeyrekte bankacılık-finans sektörüne 596 milyon dolar tutarında uluslararası doğrudan sermaye girişi gerçekleşti.''

2012 yılı Mart ayında 64 adet uluslararası sermayeli şirket kurulduğunu belirten Çağlayan, 2012 yılı Mart sonu itibarıyla Türkiye'de 29 bin 877 adet uluslararası sermayeli şirketin faaliyette olduğunu kaydetti.