Advertisement

2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu maçında Türkiye, deplasmanda Macaristan'a 3-1 yenildi.

Romanya yenilgisinin ardından gruptan çıkma şansını sürdürmek için Macaristan karşılaşmasından 3 puanla dönmek isteyen A Milli Futbol Takımı, maçın ilk dakikalarında rakibi üstünde baskı kurdu. Milliler bu baskı sonucunda 23. dakikada Mevlüt'ün golüyle 1-0 öne geçti. Golden sonra Macaristan oyunda dengeyi sağladı ve geliştirdiği ataklar sonucunda 31. dakikada Koman ile eşitliği sağladı.

3. dakikada Nuri korner atışında Emre ile paslaştı. Bu futbolcunun ceza alanı dışından şutunda top defansa çarparak kornere gitti.

6. dakikada Nuri'nin, defansın arkasına gönderdiği topla Mevlüt buluştu. Bu futbolcunun yerden şutunda meşin yuvarlağı kaleci Bogdan kontrol etti.

8. dakikada ay-yıldızlı ekibin rakip yarı alanda kazandığı serbest vuruşu Hamit kullandı. Bu futbolcunun sert şutunda meşin yuvarlak, az farkla auta çıktı.

18. dakikada Mehmet Ekici'nin ceza alanının dışından yaptığı vuruşta top kalecide kaldı.

23. dakikada Türkiye, Mevlüt'ün golüyle 1-0 öne geçti. Sol taraftan gelişen atakta Mehmet Ekici topu, ceza alanına giren Caner verdi. Caner'in ön direğe yaptığı ortada Mevlüt, meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu.

29. dakikada sağ taraftan ceza alanının içine giren Hajnal'ın çaprazdan şutunda topu kaleci Volkan uzaklaştırdı.

31. dakikada Macaristan, skoru 1-1'e getirdi. Ev sahibi ekibe beraberliği getiren golü Koman kaydetti.

35. dakikada Hasan Ali'nin pasında topla ceza alanı önünde buluşan Nuri'nin sert şutunda meşin yuvarlak üstten auta çıktı.

44. dakikada Macaristan atağında defansın arkasına atılan topla buluşan Szlai uygun durumdayken araya Ömer girdi.

Karşılaşmanın ilk yarısı 1-1 sona erdi.

Karşılaşmanın 2. yarısına hızlı başlayan Macaristan, erken goller bularak skoru 3-1'e getirdi. Gollerden sonra ataklar geliştirmeye çalışan Türkiye, gol pozisyonu üretmekte zorlandı. Bulduğu az sayıdaki pozisyondan da yararlanamadı. A Milli Takım, grupta oynadığı 4 maçtan 3'ünden puansız ayrılarak, 2014 Dünya Kupası'na gitme şansını zora soktu.

50. dakikada Macaristan 2-1 öne geçti. Sol taraftan gelişen Macaristan atağında Kadar, topu ceza alanına yerden ortaladı. Arka direkte meşin yuvarlağa dokunan Szalai, topu ağlara gönderdi.

57. dakikada Macaristan, penaltı atışı sonrası farkı 2'ye çıkardı. Macaristan atağında ceza alanı içine yapılan ortada Hamit ile mücadeleye giren Koman yerde kaldı. Hakem penaltı atışına karar verdi. Penaltı atışını kullanan Gera, skoru 3-1 yaptı.

71. dakikada Caner'in pasında ceza alanında topla buluşan Aydın'ın sert şutu, kaleciden oyun alanına döndü.

77. dakikada Macaristan'ın ani atağında defansın arkasına gönderilen topa Szalai yetişemeyince Volkan, kaleden çıkarak tehlikeyi uzaklaştırdı.

Macaristan maçı 3-1 kazandı.

Stat: Ferenc Puskas

Hakemler: Daniele Orsato, Mauro Tonolini, Lorenzo Manganelli (İtalya)

Macaristan: Bogdan, Vanczak, Kadar, Elek (Dk. 46 Patkai), Varga, Szlai, Gera, Koman (Dk. 74 Koltai), Meszaros, Hajnal (Dk. 77 Pinter), Korcsmar

Türkiye: Volkan, Egemen, Ömer, Hasan Ali, Hamit, Caner (Dk. 75 Umut), Emre, Mehmet Ekici (Dk. 65 Sercan), Nuri, Tunay (Dk. 46 Aydın), Mevlüt

Goller: Dk. 23 Mevlüt (Türkiye), Dk. 31 Koman, Dk. 50 Szalai, Dk. 57 Gera (penaltıdan) (Macaristan)

Sarı kartlar: Dk. 17 Elek, Dk 52 Patkai (Macaristan) Dk. 29 Caner, Dk. 57 Hamit, Dk. 61 Egemen, Dk. 90 3 Ömer (Türkiye)

-Avcı: İstifayı düşünmüyorum-

2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu'nda Macaristan'a 3-1 yenilen A Milli Takım'ın teknik direktörü Abdullah Avcı, istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.

Avcı, karşılaşmadan sonra düzenlenen basın toplantısında, istifa etmeyi düşünüp düşünmediği yönündeki bir soruya karşılık, ''Bu tür senaryoların yazılıp çizildiği, devamlı olan durumların farkındayım. Önceden de düşünmedim şu an itibariyle de düşünmüyorum. Türk futbolunun sorununun teknik adam değişikliği olduğunu düşünmüyorum. Ayıp bir şey yapmadık. Suç işlemedik. İyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Türk futbolunun sorunu istikrar, süreklilik, devamlılık ve bunun için de değişim, gelişim olduğunu düşüyorum. Türk futbolunun sorunun farklı olduğunu, teknik adam değişikliği olmadığını düşünüyorum. Futbol Federasyonu yönetim kurulu ile biz teknik heyet ve ekip, sadece A Milli takımı değil, bütün Türk futbolunun eğitimiyle ilgili birtakım sorunlarını çözme mücadelesi veriyoruz'' diye yanıtladı.

Avcı, güven ortamı ile ilgili olarak da ''Güven ortamı bundan evvel de maçtan sora da soyunma odasında aynı şekilde devam etti'' ifadesini kullandı.

Karşılaşmayı değerlendiren Avcı, oyunun tamamen planladığı ve istedikleri gibi başladığını belirterek, ''23. dakikaya kadar istediğimiz gibi iyi organize olan, iyi pas yapan, sabırlı oynayan ve golü bulan takımdık. 31 dakikada ilk golü yedik. Rakibin hocası 2. santrforunu sokacaktı. Çünkü oyun o dakikaya kadar bizim lehimize gidiyordu. Uluslararası düzeyde çok basit bir gol yedik. Rakibin yüksek toplarda ve düşen toplarda etkili olduğunu biliyorduk. Oyunun kontrolünü tekrar alıp, oynadık ve devre arasında da şu ifadeyi kullandık: Sakin, sabırlı ve çabuk ayağa oynarsak, aynı oyunu devam ettireceğimi düşünüyordum'' dedi.

Özellikle 1-0'dan sonra yakaladıkları 2-3 pozisyonda yanlış tercihler ve koşular yaptıklarını belirten Avcı, ''51. dakikada orta sahadan çok basit ve kademede oyuncumuzun olmamasından kaynaklanan ikinci golü yedik. Özellikle 4 gün önce kaybettiğimiz ve bugün de 1-0'dan 2-1 mağlup duruma düşünce oyuna yine hükmeden, topa sahip olan, belki fazla pozisyona girmeyen ama bunun oyunun içinde aksiyonlarını arayan bir takımdık, penaltı golüne kadar...'' diye konuştu.

Nuri'nin pozisyonunu penaltı olarak gördüğünü ancak net bir şey söylemenin doğru olmayacağını ifade eden Avcı, ''Belki olsa maçı çevirme durumuz olabilirdi'' değerlendirmesini yaptı.

4 veya 6 puan alacakları aydan hiç beklemedikleri sıfır puanla çıktıklarını kaydeden Avcı, ''Bugün kazansaydık, yarışın içinde tekrar olabiliyorduk. 10 maçlık sürecin 4 maçını tamamladık. 6 müsabaka daha var. Sonraki maçlar 2013 Mart ayında. Hedeflerimizden şu an itibariyle biraz uzak kaldık. Rakibimizi tebrik ediyoruz'' ifadesini kullandı.

Türkiye'de kulüplerin özellikle altyapılarına bir standart ve düzen getirmek istediklerini ve TFF olarak da yatırımlar yapıldığını dile getiren Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biliyorsunuz geldiğimizden beri oyuncu grubunda değişimler oldu. Yaş ortalaması 24-25 arası olduğunu düşüyorum. Bu zaman ve sabır işi, 2013'te U 20 Dünya Şampiyonası ülkemizde olacak. Ama bu işin temeli kulüplerin altyapısı, bunların belli bir standartta olması gerekiyor. Bizim de denetlememiz gerekiyor.''

Bir soru üzerine Macaristan ve Romanya takımlarını değerlendiren Avcı, iki takımın da farklı özellikleri bulunduğunu, Romanya'nın kompak savunmayı doğru yaptığını, Macaristan'ın ise fizik seviyesinin yüksek olduğunu ve direkt oynamayı tercih ettiğini kaydetti.

-Sandor: ''İkinci sıra için 6 maçın oynanması, başarılı olmak için de disiplinli şekilde devam etmemiz gerek''-

Macaristan Milli Takımı Teknik Direktörü Egervari Sandor, ''İkinci sıra için 6 maçın oynanması, başarılı olmak için de disiplinli şekilde devam etmemiz gerek'' dedi.

2014 Dünya Kupası Avrupa Elemelerinde Türkiye'yi 3-1 yenen Macaristan'ın teknik direktörü Egervari Sandor, maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, öncelikle galibiyetten dolayı oyuncularını tebrik etti.

Türkiye karşısında alınan 3 puanın önemine işaret eden Sandor, ''Karşılaşmanın ilk 20 dakikasında istediğimizi yansıtamadık. Daha sonra iyi bir futbol ortaya koymaya başladık. Yenik durumdayken hemen beraberlik golünü bulmamız bize güven getirdi'' değerlendirmesini yaptı.

Hollanda'nın gruptan kesin çıkacağını belirten tecrübeli teknik adam, ikinci sıra için 6 maçın oynanması, başarılı olmak için de disiplinli şekilde devam etmeleri gerektiğini ifade etti.

Macaristan'ın Türkiye'ye karşı uzun zaman sonra galip geldiğinin hatırlatılması üzerine de Sandor, Türk Milli Futbol Takımı'nı yenmenin önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin futbol kültürü olarak Macaristan'dan önde olduğunu söyledi.

Sandor, Türkiye'nin 2014'te Brezilya'ya gitme şansına ilişkin soruya ise ''Oran olarak düştü. Ancak daha 6 maç var. Başka türlü düşünürsek yanılırız'' karşılığını verdi.

-Maçtan Notlar-

Macaristan-Türkiye karşılaşmasını Macaristan'a resmi ziyarette bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Macaristan Parlamentosu Başkanı Laszlo Köver, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ve TFF yönetim kurulu üyeleri protokol tribünden izledi.

Teknik direktör Abdullah Avcı, uzun süreden beri (A) Milli Takım kadrosunda sakatlıktan dolayı yer bulamayan Mehmet Ekici'ye ilk 11'de yer verdi.

Milli takım ile Macaristan'a gelen Arda Turan'ın ise karşılaşmada oynayamayacağı dün yapılan kontrollerden sonra belli oldu. İkinci yarıda oyuna giren Aydın, milli formayı ilk kez giydi.

Türk taraftarların misafir tribünde açtığı büyük bayrak dikkati çekti. Evsahibi taraftarların oturduğu tribünde ise yer yer boşluklar olduğu görüldü.

Maç sonunda bazı taraftarlar ''Avcı istifa'' diye tezahürat yaptı ve Macaristan takımını alkışladı.

-Abdullah Avcı, 11. maçında 6. mağlubiyetini aldı-

2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu 4. maçında deplasmanda Macaristan'a 3-1 yenilen (A) Milli Futbol Takımı, teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde 11. maçında 6. mağlubiyetini aldı.

2012 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nin bitiminde Hollandalı teknik adam Guus Hiddink'in yerine göreve getirilen Abdullah Avcı yönetiminde 4'ü resmi, 7'si özel olmak üzere 11 maç yapan milliler, bunlardan 5'ini kazandı, 6'sını yitirdi.

Abdullah Avcı yönetimindeki maçlarda toplam 17 kez fileleri havalandıran milliler, kalesinde ise 15 gol gördü.

Ay-yıldızlı ekip, Avcı yönetimindeki 4. resmi maçında 3. kez sahadan puansız ayrılırken, sadece 1 galibiyet alabildi.

-Maçlar-

(A) Milli Futbol Takımı'nın Abdullah Avcı yönetiminde yaptığı maçlarda aldığı sonuçlar şöyle:



Tarih Yer Organizasyon Rakip Sonuç

---------- ----- ------------ -------- -----

29.02.2012 Bursa Özel Slovakya 1 - 2

24.05.2012 Salzburg Özel Gürcistan 3 - 1

26.05.2012 Salzburg Özel Finlandiya 2 - 3

29.05.2012 Salzburg Özel Bulgaristan 2 - 0

02.06.2012 Lizbon Özel Portekiz 3 - 1

05.06.2012 Ingolstadt Özel Ukrayna 2 - 0

15.08.2012 Viyana Özel Avusturya 0 - 2

07.09.2012 Amsterdam Dünya Kupası Elemeleri Hollanda 0 - 2

11.09.2012 İstanbul Dünya Kupası Elemeleri Estonya 3 - 0

12.10.2012 İstanbul Dünya Kupası Elemeleri Romanya 0 - 1

16.10.2012 Budapeşte Dünya Kupası Elemeleri Macaristan 1 - 3


Not: Sonuçlarda ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.

-(A) Milli Futbol Takımı Macaristan'ı resmi maçlarda ilk kez mağlup oldu-

2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu 4. maçında deplasmanda Macaristan'a 3-1 yenilen (A) Milli Futbol Takımı, rakibine resmi maçlarda ilk kez mağlup oldu.

Macaristan ile 5. resmi maçını oynayan ay-yıldızlı ekip, ilk kez sahadan puansız ayrıldı.

İki ülke (A) milli takımları arasında geçmişte yapılan Avrupa Şampiyonası grup elemelerindeki 4 maçtan 1'i berabere bitmiş, son 3'ünü Türkiye gol yemeden kazanmıştı. Budapeşte'de bu akşamki maçı 3-1 yitiren ay-yıldızlı ekip, rakibi karşısında ilk kez resmi bir maçı yitirmiş oldu.

Öte yandan, Türkiye ile Macaristan (A) milli takımları arasında oynanan 11. maçta Macarlar 6. kez galip geldi. Geçmişteki maçlarda Türkiye 4 kez kazanmış, 1 maç da berabere bitmişti.

-Maçlar-

Türkiye ile Macaristan (A) milli futbol takımları arasındaki maçlarda alınan sonuçlar şöyle:



Tarih Yer Organizasyon Sonuç

---------- -------- ---------------------------- -----

19.02.1956 İstanbul Özel 3 - 1

29.04.1962 Budapeşte Özel 1 - 2

22.09.1982 Györ Özel 0 - 5

04.04.1984 İstanbul Özel 0 - 6

16.03.1988 Budapeşte Özel 0 - 1

05.09.1990 Budapeşte Özel 1 - 4

07.09.1994 Budapeşte Avrupa Şampiyonası Elemeleri 2 - 2

06.09.1995 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri 2 - 0

07.10.2006 Budapeşte Avrupa Şampiyonası Elemeleri 1 - 0

12.09.2007 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri 3 - 0

16.10.2012 Budapeşte Dünya Kupası Elemeleri 1 - 3

Not: Maç sonuçlarında ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.

-Türkiye'nin deplasman fobisi sürüyor-

2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu'ndaki 4. maçında deplasmanda Macaristan'a 3-1 yenilen (A) Milli Futbol Takımı, rakip sahalarda son dönemdeki kötü performansını sürdürdü.

Türkiye, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası elemelerinde deplasmanlarda yaptığı son 12 maçın sadece 1'ini kazanabildi, diğer 11'inde puan yitirdi.

Ay-yıldızlı ekip, elemelerde rakip sahalarda yaptığı son 12 maçtan 6'sını yitirdi, 5'inde berabere kaldı, bu süre içinde sadece 1 kez, o da zayıf rakibi Kazakistan karşısında 3 puana ulaşabildi.

-Deplasmanda son 12 resmi maç-

(A) Milli Futbol Takımı'nın Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası elemelerinde deplasmanda yaptığı son 12 maçın sonuçları şöyle:



Tarih Yer Organizasyon Rakip Sonuç

---------- ------- ---------------------- ------- -----

15.10.2008 Tallinn Dünya Kupası Elemeleri Estonya 0 - 0

28.03.2009 Madrid Dünya Kupası Elemeleri İspanya 0 - 1

09.09.2009 Zenica Dünya Kupası Elemeleri Bosna-Hersek 1 - 1

10.10.2009 Brüksel Dünya Kupası Elemeleri Belçika 0 - 2

03.09.2010 Astana Avrupa Şampiyonası Elemeleri Kazakistan 3 - 0

08.10.2010 Berlin Avrupa Şampiyonası Elemeleri Almanya 0 - 3

12.10.2010 Bakü Avrupa Şampiyonası Elemeleri Azerbaycan 0 - 1

03.06.2011 Brüksel Avrupa Şampiyonası Elemeleri Belçika 1 - 1

06.09.2011 Viyana Avrupa Şampiyonası Elemeleri Avusturya 0 - 0

15.11.2011 Zagreb Avrupa Şam. Elemeleri Baraj Hırvatistan 0 - 0

07.09.2012 Amsterdam Dünya Kupası Elemeleri Hollanda 0 - 2

16.10.2012 Budapeşte Dünya Kupası Elemeleri Macaristan 1 - 3

Not: Maç sonuçlarında ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.

-Hamit Altıntop: ''Önemli olan  bu saatten sonra bütün puanları toplamak''-

Milli futbolcu Hamit Altıntop, ''Önemli olan bu saatten sonra bütün puanları toplamak'' dedi.

Hamit, 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde, A Milli Takım'ın Macaristan'a 3-1 yenilmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Milli takımın yediği golle ilgili soru'' üzerine Hamit, ''Söyleyecek söz bulamıyorum. Biz de nasıl oldu anlamadık. Ama ilk yarıda inanılmaz pozitif bir oyun çıkardık. Önemli olan bu saatten sonra bütün puanları toplamak. Ben önce de söylemiştim maçtan maça bakmak lazım. Diğer takımların avantajı çok iyi. İçeride Andorra ve Estonya maçlarını kazanmak istiyoruz'' dedi.

Romanya maçına göre daha iyi oynadıklarını ve karşılaşmaya pozitif başladıklarını belirten Hamit, ''Daha iyi bir his vardı. Siz dışarıdan nasıl gördünüz bilmiyorum. Sonuç inanılmaz olumsuz. Bu hepimizi üzüyor. Maalesef ileri adım atamıyoruz. Şartlara ve imkanlara göre en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bazı pozisyonlarda daha soğukkanlı bazı pozisyonlarda daha akıllı hareket edebiliriz. Böyle durumlarda takım içindeki genç arkadaşların da bizim gibi tecrübeli arkadaşlardan öğreneceği çok şey var. Bizler öğreneceğiz, genç arkadaşlara da öğreteceğiz. Bazı şeyler kelimelerle anlatılmaz'' ifadesini kullandı.

Hamit, ''Abdullah hoca soyunma odasında ne dedi'' yönündeki soruya, ''İnanılmaz pozitif bir kişiliğe sahip, detaylara dikkat eden ve bizleri de maça öyle hazırlayan... Eleştiri değil ama ben kendi tecrübeme dayanarak... Bazen de o iyi niyetliliği, o pozitifliği, iyi kalpliliği sert uygulamak gerekiyor. Ben buna inanıyorum. Bazen bu ciddiyeti hissettirmek gerekiyor'' yanıtını verdi.