Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 260'ye yükseldiği, 1,980 kişinin yaralandığı bildirildi.

Bu arada İsrail ordusu, Gazze'de 143 hedefi vurduğunu açıkladı. İsrail Ordu Rasyosu'nda askerlerin Gazze sınırında meydana gelen çatışmalarda 14 Filistinliyi öldürdüğü kaydedildi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'in Dimona kentine M75 tipi füze fırlattıklarını belirtti.

Kassam Tugayları'nın, dün akşam Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'in 4 kentine 98 füze fırlattığı, bu sabah da keskin nişancıların bir İsrail askerini yakın mesafeden vurduğu açıklanmıştı.

-İsrail'in kara harekatı

İsrail ordusu, Başbakan Netanyahu'nun talimatı üzerine Gazze Şeridi'nde kara harekâtına başladı.

Açıklamada, başbakan Netanyahu ve savunma bakanı Moşe Yalon'un, İsrail savunma kuvvetlerine, Gazze'den tüneller yoluyla sızan Hamas mensuplarının düzenlediği saldırıları önleme emri verdiği hatırlatıldı.

İsrail ordusuna, kara harekatı başlatma emrinin yanısıra harekatı genişletmek için de hazır olma talimatı verildiğinin ifade edildiği açıklamada, kararın gerekçesi olarak, "Mısır'dan gelen ateşkes önerisi sonrası Hamas'ın bu teklifi reddederek İsrail'e roket saldırmaya devam etmesi" gösterildi.

Açıkmada, "Koruma Hattı" operasyonun amacına ulaşana, İsrail vatandaşlarına uzun süreli bir sükûnet sağlanıp Hamas ve diğer örgütlerin altyapıları önemli bir zarara uğratılana dek devam edeceği ifadelerine yer verildi.

Hamas sözcüsü ise ''İsrail, Gazze'ye yönelik kara harekatının bedelini ağır öder" açıkalaması yaptı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, kara harekatı için 18 bin yedek askerin çağrılmasına karar verildiği bildirildi. İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırıya 50 binden fazla askerin katıldığı belirtiliyor.

-3 Yahudi genç

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü.

İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruma Hattı" adı altında Gazze'ye operasyon başlatmıştı.