Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki günlük toplantısının ardından TSİ 20.00'da politika kararını açıklayacak. Fed yetkilileri yeni ekonomik tahminlerde bulunmayacak ve Başkan Janet Yellen'ın bir basın toplantısı yapması beklenmiyor.

FOMC'nin tahvil alımını bitirerek, 3. parasal genişleme dalgasını sonlandırması beklense de, politika yapıcılar düşen enflasyon ve fiyat tahminlerinin kendileri için sorun teşkil ettiğini belirtebilirler.

Fed'in parasal işler biriminde 2004-2008 arası görev yapan Jonathan Wright "Fed enflasyon hedefinin altına kalınmasından kaynaklanan endişesini dile getirecek" tahmininde bulundu. Wright ayrıca "Komite bazı noktalarda geri dönüş yapabilir. Temmuz'da düşük enflasyonun ekonomik performansı tehdit ettiğini söyleyerek uyarı yaptığı söylemi yeniden kullanabilir" yorum larını yaptı.

Komite Eylül ayında yaptığı açıklamada 'bu yılın başından beri enflasyonun yüzde 2'nin altına kalmaya devam etme ihtimali azaldı' demişti. Bloomberg anketine katılan 62 ekonomistin 32'si Fed'in yeniden bu söyleme dönebileceğini düşünüyor.

Her şeye rağmen Eylül'den bu yana gelen raporlar enflasyonun yavaşladığını işaret ediyor. Kişisel tüketim giderleriyle hesaplanan fiyat endeksi geçen yıl Ağustos'a oranla yüzde 1.5 artarken, Mayıs ayına oranla yüzde 1.7 geriledi. Enflasyon 28 aydır Fed'in yüzde 28'lik hedefinin altında seyrediyor.

Bölgesel Fed başkanlarından William C. Dudley (NY), Charles Evans (Chicago) ve Narayana Kockerlakota (Minneapolis) hedefin altındaki enflasyonun erken faiz artışı durumunda risk unsuru olacağı yönündeki görüşlerini dile getirdiler.

Washington'daki Cornerstone Macro'nun ortağı Roberto Perli'ye göre Komite bu tehdidi kabul etse de, enflasyonu aşağı çeken en önemli faktör enerji olduğu için endişeleri azalmış olabilir.

Eski bir Fed ekonomisti olan Perli "Petrol Fed'in kontrolünde olan bir şey değil" dedi. Brent Ham Petrol Endeksi bu yıl yüzde 23 gerilemişti.

Ekonomistler parasal genişlemenin biteceğini düşünüyor

Bloomberg anketine katılan 64 ekonomistin 62'si parasal genişlemenin sona ereceğini tahmin etti. Fed Başkanı Yellen 17 Eylül'deki toplantının ardından işsizlik ve enflasyon da Fed'in hedeflerine doğru iyileşmenin sürmesi halinde parasal genişlemenin biteceği taahhüdünden bulunmuştu.