Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Odeabank ekonomisti Şakir Turan, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede enflasyondaki düşüşün gıda fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olduğunu belirtti, düşen enflasyona rağmen yıl sonu için iyimser olmamak gerektiğini belirtti.

Turan kurun değer kazanmasının çekirdek enflasyona yansımasının değer kaybettiği dönemlere göre gecikmeli olmasının çekirdek enflasyondaki katılığı devam ettirdiğini belirterek "Bu da sene sonu tahminlerimizi değiştirmememizin ana gerekçesi. Hala yıl sonu için çok iyimser olmamak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Veri sonrasında Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında indirimlerine devam edeceğini söyleyen Turan "Ancak hızının küresel koşullara ve yurtiçi finansal koşulların iyileşmesine bağlı olacağını düşünüyoruz. İndirimlerin bundan sonra çok hızlı olmayacağını düşünüyoruz" yorumunu yaptı.

"Enflasyonda en iyisi geride kalmış olabilir"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta, enflasyondaki düşüşün önceki iki ayda olduğu gibi olumlu gıda rakamından dolayı gerçekleştiğini belirtti ve "Yıllık TÜFE enflasyonunda üç aylık düşüş ana olarak gıda fiyatlarındaki olumlu seyir kaynaklı ve bu seyir Mayıs’la birlikte baz etkilerinin de etkisiyle tersine dönecek gibi görünüyor.

Diğer bir ifadeyle, enflasyonda yılın en iyisi Nisan’la beraber geride kalmış olabilir" değerlendirmesini yaptı.







ING stratejisti Petr Krpata, bir müşteri notunda "Ek faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentisi, tahvillere fon girişini cazip kılması nedeniyle lira açısından olumlu" şeklinde görüş bildirdi.

Credit Agricole startejisti Guillaume Tresca, TL'deki kısa vadede olumlu görüşünü korudu. Tresca, enflasyondaki yavaşlamanın merkez bankasının üst bantta ek faiz indirimi konusunda daha rahat olmasını sağlayabileceğini ifade etti. 

Ziraat Yatırım ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise çekirdek enflasyonda sınırlı iyileşmeye rağmen faiz indirimlerinde ölçülü adımların devam edebileceğini belirtti.