Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci faizle ilgili pozitif beklentilerinin devam ettiğini söyleyerek "Faiz bu ülkede düşecektir" dedi. Zeybekci konuya dair "Fed beklentilerinden başka ülkeler gibi Türkiye de negatif anlamda etkilenebilir ama Türkiye, Avrupa Merkez Bankası kararlarından pozitif anlamda etkilenecektir..Ama faiz bu ülkede düşecektir..İnşallah önümüzdeki dönemde faizle ilgili pozitif beklentilerimiz ve bu yönde desteğimiz devam edecek" yorumunu yaptı.

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ATO Meclis Başkanı Nurettin Gürgür ve üyelerini, bakanlıkta kabul eden Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada Rusya ile yaşananların sürdürülebilir olmadığını söyledi. Zeybekci ayrıca "AB ile vize serbestisinin öncelik olmaması gerekiyordu" yorumunu yaptı, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda Başbakan Yıldırım'ın talimat verdiğini bildirdi. 

Zeybekci, turizm sektörüyle ilgili bu sene ilave tedbirlerin alınacağını belirterek, şu anda bu konuya ilişkin bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Bakanlar Kurulunda Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasına dönük bir değerlendirme yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine, "Sayın Başbakanımızın bu konuda herhalde bir düşüncesi var, bu hafta içerisinde bir karar beyan eder." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulunun gündemine ilişkin soruyu yanıtlarken Zeybekci, önceliklerinin üretim, üretime dayalı büyüme, ihracatın büyümeye daha pozitif katkılar verdiği bir süreç olduğunu söyledi.

- Rusya ile ilişkiler sürdürülebilir değil

Bakan Zeybekci, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirirken de şu anda yaşanan sorunların her iki ülke için de sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Mevcut durumdan Türkiye'den daha fazla Rusya'nın zarar gördüğüne dikkati çeken Zeybekci, "Rusya gerek ekonomisinin dengeleri itibariyle gerekse içerideki fiyat artışları itibarıyla, gerekse pazarlarını veya alternatif tedarik merkezlerini minimize ederek rekabet ortamını oluşturamamadan kaynaklı zarar görüyor. Ama şundan emin olun ki her iki ülke için sürdürülemez olan şu andaki mevcut statünün de devamının pek mümkün olduğunu ben zannetmiyorum. Bu yönde inşallah gayret göstereceğiz hep beraber. Bir şekilde akılla, bunun üstesinden geleceğiz." diye konuştu.