Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği referandumunda sonucun, oylamadan iki gün önce, birbirine oldukça yakın çıkacak gibi görünüyor. Zira farklı kamuoyu araştırmaları her iki tarafın da önde gittiğini gösterirken, Milyarder yatırımcı George Soros, seçmenlerin Brexit'i desteklemesi durumunda sterlinde güçlü bir düşüş olabileceği uyarısında bulundu.

YouGov'ub Times gazetesi için 1,652 seçmene dayanarak hazırladığı kamuoyu araştırmasının Pazartesi akşamı açıklanan sonuçlarına göre, AB'den "ayrılma"yı savunanların oranı yüzde 44 ve "kalma" yanlılarının oranı ise yüzde 42 çıkarken, ORB'nin Daily Telegraph için hazırladığı 800 kişiye dayanan kamuoyu anketi "kalma" taraftarlarının yüzde 53 ve "ayrılma" taraftarlarının yüzde 46 olduğunu gösterdi.

Sterlin Pazartesi günü, yatırımcıların referanduma ilişkin beklentilerinin "kama" yönünde eğilim göstermesi ile birlikte 2008'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Ancak 1992 yılında sterlinin devalüasyonuna oynayarak 1 milyar dolar kazanan Soros, İngiltere'nin AB'den ayrılma olasılığının, sterlinin beşte bir değer yitirmesi ile sonuçlanabilecek gerçek bir risk olduğu uyarısında bulundu.

Soros, Guardian gazetesi için kaleme aldığı yazısında, "Şimdilerde piyasa fiyatlandırması tarafından ima edilen beklentiler dikkate alındığında, Brexit kararı çıkması durumunda, sterlinin en az yüzde 156 ve muhtemelen yüzde 20değer kaybedeceğini varsaymak makul," dedi ve "İnsanların AB'den çıkmanın sonuçlarını oy verdikten sonra değil oy vermeden önce bilmelerini istiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Tüm dünyada yatırımcılar ve hükümetler, Brezit'in küresel piyasalarda kargaşa yaratabileceği endişelerinden dolayı, İngiltere'de Perşembe günü düzenlenecek referandumun sonuçlarını dikkatle izliyor. Konu hakkında son büyük tartışma, eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile AB'de kalmayı destekleyen halefi Sadiq Khan arasında, BBC'nin Londra'da Wembley Arena'da düzenleyeceği etkinlikte gerçekleştirlecek.