Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal piyasalar bugün gerçekleşen Brexit referandumu öncesinde tedirgin. Yatırımcılar Brexit referandumunda sonuçları öğrenebilmek için daha önceki seçimlere kıyasla daha uzun süre beklemek durumunda kalacak.

Marketwatch'un haberine göre, Brexit referandumunda, bazı ülkelerin genel seçimlerinde olduğu gibi sandıkların TSİ 21:00'da kapanmasıyla birlikte sandık çıkışı anketleri yayınlanmayacak. Dolayısıyla, referandumun sonuçlarını öğrenmek için yatırımcıların sabahlaması gerekecek.

Telegraph gazetesine göre, yayıncı kuruluşlar anketlerin doğruluğundan emin olamamaları sebebiyle sandık çıkışı anketi yapmamaya karar verdi.

Kesin sonuçların Cuma günü TSİ 9:00'dan sonra açıklanması bekleniyor. Ancak, referandumun sonuçları nisbeten daha büyük olan seçim bölgelerinden gelecek sonuçlarla kesin açıklamanın öncesinde de belli olabilir. 382 oy sayım bölgesindeki oy sayısı birbirinden oldukça büyük farklılık gösteriyor ve ilk olarak nisbeten daha az seçmen bulunan bölgelerden sonuçlar geliyor.

Sonucun şekillenmesinde büyük öneme sahip olacak olan referanduma katılım oranı seçim sonuçlarından önce açıklanacak. Katılım oranının açıklanması da traderlerin hareketlenmesine neden olabilir. Yüksek katılım, daha genç ve AB taraftarı seçmenlerin oy kullandığı anlamına gelebileceği için "kalma" taraftarları açısından iyi haber olabilir.

İşte Brexit referandumuna ilişkin önemli saatler:

Saat (TSİ) Gelişme
Perşembe 09:00 Sandıklar oy kullanımına açıldı
00:00 Sandıklar oy kullanımına kapanıyor (sandık çıkışı anketleri yayınlanmayacak)
Cuma 01:30 civarı Oylamaya katılan seçmen oranına ilişkin ilk açıklamalar yapılacak
Cuma 02:30 İlk seçim bölgelerinden sonuçlar gelmeye başlayacak
Cuma 05:00 - 06:00 Seçim bölgelerinin yarısından sonuçlar gelmiş olacak
Cuma 07:00 Oyların yüzde 80'ine ilişkin sonuçlar belli olacak
Cuma 09:00 Tüm oylar sayılmış olacak ve resmi sonuç kısa bir süre sonra açıklanacak