Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri, Yellen Fed Başkanı olduğundan bu yana yüzde 7.7 görüş ayrılığı yaşadı. Eylül ayındaki son toplantıda alınan faiz oranını sabit tutma kararına 3 FOMC üyesinin muhalefet etmesi de bu rakamın içerisinde yer alıyor. Bu oran aynı zamanda eski Fed Başkanı Paul Volcker yaklaşık 30 yıl önce görevden ayrıldığından bu yana görülen en yüksek rakam oldu.

Standish Mellon Asset Management baş ekonomisti Vincent Reinhart'a göre, FOMC üyeleri arasında fikir ayrılığının giderek artıyor olması Fed üzerinde Aralık ayından bu yana ilk kez faiz artırma baskısının yükselmekte olduğunun bir işareti.

Eski Fed başkanları Ben Bernanke ve Alan Greenspan'in danışmanları olan Reinhart, muhaliflerin varlığının faiz hamlesi yapılması yönünde aslında var olan bir fikir birliğine işaret ettiğini söylüyor. Reinhart, "Muhalifler FOMC'nin bir bölümünün sabırsızlandığını gösteriyor ve bu durum faiz hamlesinin yakında geleceğini gösteriyor" dedi.

Yellen FOMC içerisinde fikir birliğini güçlendirerek, Fed yetkililerinin para politikasının yolunda gittiğini düşündüğü sinyalini vermek ve böylece yatırımcıları stresli zamanlarda güvende hissettirmek istiyordu. Yellen genelde her FOMC toplantısı öncesinde bölgesel Fed başkanlarının her biriyle konuşuyor. Yellen'in ajandasına bakıldığında bu durum görülüyor. Yellen kendisi de bu durumu dile getiriyor.

Yellen 2 Aralık'taki konuşmasında, "Muhalefeti tolere etmeliyiz. Ancak, FOMC'nin başarılı olması için ve toplumla uyumlu bir politika iletişimi sağlamak için bir fikir birliğine ihtiyacımız var. FOMC'nin güçlü yanlarından biri de ortak zemin bulma arayışımızdır" dedi.

Ancak Yellen neredeyse toplantı başına en az 1 muhalif üye gördü. Bu rakam da, halefi Bernanke'den daha hızlı bir tempo anlamına geliyor. Eylül toplantısındaki muhalif sayısı neredeyse 2 yılın en yüksek orandı. Eylül toplantısında muhalif olanlar arasında geçmişte genişlemeci para politikası taraftarı olan Eric Rosengren de vardı.

Greenspan döneminde neredeyse her toplantıda 1 muhalif üye bulunuyordu. Miller ve Volcker dönemlerindeyse 1970 ve 1980'lerde en yüksek fikir ayrılığı yaşanmıştı.