Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Filipinler ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 7.1 ile Asya'nın en güçlü büyümesini kaydetti. Geçtiğimiz çeyrekte üç yılın en hızlı büyümesini gerçekleştiren Filipinler GSYİH'si, yatırımın ve tüketimin artmasıyla ülkenin küresel risklere karşı direncini gösterdi.

Manila'da Filipinler İstatistik Otoritesi tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre Filipinler GSYİH'si, Eylül ayında sona eren üç aylık dönemde yüzde 7.1 artarak, Bloomberg anketine katılan 15 ekonomistin yüzde 6.7'lik medyan tahmininin üzerinde gerçekleşti. Filipinler ekonomisi bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1.2 artış kaydetti.

Singapur'da Barclay's Plc kıdemli ekonomisti Rahul Bajoria, “Filipinler bölge performansını geride bırakmaya devam edecek. Tüketim gayet iyi ve kamu harcamaları planlı. Ticaret dahil küresel riskler temel beklentileri değiştirmeyecek” dedi.

GSYİH'nin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketim, üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.3 arttı. Devlet harcamaları yüzde 3.1 yükseldi. Yatırım ise yüzde 20 artış kaydetti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, geçtiğimiz çeyrekte yüzde 6.7 büyüyen Çin'i ve yüzde 6.4 büyüyen Vietnam'ı geride bırakan Filipinler ekonomisinin, 2018 yılına kadar yüzde 6'nın üzerinde büyüyerek, dünyanın en hızlı büyüyen ulusları arasında yer almasını bekliyor. İkinci çeyrekte yüzde 7.1 büyüme kaydeden Hindistan ise üçüncü çeyrek verilerini henüz açıklamadı.