Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, “İnanıyorum ki yakın vadede parasal genişlemeyi geri alma sürecinde bir sonrakini adımı atmak uygun olacaktır.” dedi.

Kaplan, Pazartesi günü Dallas Fed'in internet sitesinde yayınladığı yazısında “Bazı işgücü piyasası göstergeleri ABD ekonomisinin tam istihdamda veya yakın olduğunu işaret ediyor” dedi.

Kaplan, enflasyon değerlendirmesinde “Son zayıflığın büyük bir ihtimalle geçici olmasıyla birlikte bence daha inatçı olan zayıflığın bir kısmı yapısal nedenlerden kaynaklanıyor; (bu yapısal nedenler) işletmelerin fiyatlama gücünü kısıtlıyor ve bazı tip çalışanlar üzerinde ücret baskısını azaltma etkisi var” dedi.

Kaplan, “Dallas Fed ekonomistleri şuna inanıyor: İşgücü şartları sıkılaşmayı sürdürdükçe dönemsel enflasyonist güçler eninde sonunda bu yapısal zorlukları dengeleyecek” diye devam etti ve orta vadede yüzde 2'lik hedefe ulaşılacağını ifade etti.

Diğer gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi ABD'de yaşlanan nufus ve yavaşlayan işgücü gibi yapısal zorluklardan dolayı, nötr faiz oranının yüzde 2.5 seviyelerinde olması gerektiğini belirten Kaplan, “Bu anlamda, parasal genişlemenin kademeli ve sabırlı bir şekilde geri alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi. Kaplan, FOMC'nin faiz artırımı konusunda arayı kapatmaya çalıştığını görmek istemiyorum.