Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Dolar rallisini sürdürürken, ABD gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri, ABD'de bu hafta devam eden borçlanma ihaleleri ve Fed'in Çarşamba günü açıklanacak olan Ocak ayı toplantı tutanakları öncesi yatay seyretti. Avrupa tahvilleri yükselirken, hisse senetleri, beklenenden kötü çıkan bazı Avrupa verilerinin bölgenin büyüme hikayesini olumsuz etkilemesinin ardından düştü.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları gerilerken, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizleri, ABD hükümetinin borçlanma ihaleleri açısından yoğun olan bu haftaya devam etmesi ile birlikte, son dönemin zirveleri yakınında kaldı ve doların yükselişini dördüncü güne taşımasına destek oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki sektörlerin neredeyse tümü aşağı yönde hareket etti ve Avrupa hisse senetleri, bölgede imalat ve hizmet sektörlerinin görünümünün bir miktar kötüleştiğini gösteren verinin ardından, Asya'daki olumlu seyirden ziyade ABD'de dün meydana gelen düşüşü takip etti. Hong Kong'da hisse senetleri değer kazandı ve bu ayın başında gerçekleşen son yılların en büyük satış dalgasının ardından meydana gelen toparlanmayı güçlendirdi.

ABD Hazinesi'nin bu haftaki toplam 258 milyar dolarlık bono ve tahvil ihaleleri, iki hafta önce meydana gelen son yılların en büyük hisse senedi satış dalgalarından birine neden olan tahvil faizlerindeki artışın gerçekleştiği bir dönemde yapılıyor. Yatırımcılar 10 yıl vadeli tahvil faizlerini dört yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkartırken, tahvil arzındaki artışlar bu faizlerin daha da yükselmesine neden olabilir ve yüksek değerleme seviyelerinde olan hisse sentlerin satışları için zemin oluşturabilir.

Yatırımcıların dikkatleri, Çarşamba akşamı açıklanacak olan Fed'in ocak ayı toplantısının tutanaklarında da olacak. Öte yandan, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın toplantı tutanakları açıklanacak.

Diğer taraftan, petrol New York'ta, yükselişini dördüncü güne taşıması beklenen ABD ham petrol stok verileri öncesi varil başına 61 dolara düğru düştü. Bitcoin geriledi ve 11,000 dolar civarında dalgalandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Çarşamba günü, Janet Yellen'ın son kez başkan olarak katıldığı ve faizlerin değiştirilmediği 30-31 Ocak toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*New York Fed Başkanı William Dudley ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic bu hafta konuşacak Fed yetkilileri arasında. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, New York'ta düzenlenecek ABD Para Politikası Forumu'nda konuşma yapacaklar arasında yer alıyor.

*Bu hafta kar açıklayacak önemli şirketler arasında Woolworths, Barclays ve Royal Bank of Scotland yer alıyor.

*Çin piyasaları Perşembe günü açılacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:49'da yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1 yükselerek iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 1.2321 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 1.394 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 107.49 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.2 kayıpla 11.7507 dolara inerek bir haftayı aşkın sürenin en zayıf seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.05'ten az gerileyerek bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.89'a geriledi.,

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 0.71 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.544 ile 6 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Emtia

*Batı teksas petrolü (WTI) yüzde 1 düşerek varil başına 61.19 dolara geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez değer kaybetti.

*Altın fazla değişmeyerek ons başına 1,329.39 dolarda kaldı.

(14:30'da güncellendi)