Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Türkiye'de ev hapsinde bulunan ABD'li rahibin bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını açıklaması kurda dün sert yükselişe neden oldu.

ABD Başkanı Trump da Pence'in ardından Twitter üzerinden açıklama yaparak, "ABD uzun zamandır tutuklu bulunan Brunson için Türkiye'ye büyük yaptırımlar uygulayabilir. Bu suçsuz adam serbest kalmalı" dedi.

Gün boyu 4.82 seviyelerinde dalgalanan kur akşam saatlerinde 4.88'e kadar yükseldi. Lira, gelişen ülke paraları arasında dolara karşı en fazla düşen 2. para birimi olarak günü tamamladı.

Kur bugün sabah saatlerinde 4.84-4.86 bandında işlem gördü, öğleden sonra yönünü yukarı çevirerek yeniden 4.88'e çıktı. Sonrasında ise ABD kinci çeyrek büyüme verisinin beklentinin altında kalmasıyla günlük kazancını silerek 4.86'lı seviyelere geriledi.

ABD'de Cuma gübü yapılan açıklamaya göre GSYİH, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminde göre yüzde 4.1 arttı. Beklenti yüzde 4.2 idi. Buna karşın ABD ekonomisi 2014'ten beri en güçlü büyüme verisini kaydetti.

Gün içi işlemlerde 4.8830'a kadar yükselen Dolar/TL kuru, TSİ 15:36'da yüzde 0.09 artıda 4.8685 seviyesinden alıcı buldu.


TÜRK VARLIKLARINDA HAFTALIK HAREKET

 



"5 SEVİYESİNİ AŞABİLİRİZ"

Günün devamında ABD'de 2. çeyrek büyüme verisi izlenecek. Büyümenin %4.2 olması bekleniyor. Atlas Portföy Fon Yöneticisi Cem Şekerci Bloomberg HT'ye "Büyümenin güçlü gelmesi bekleniyor, global faiz hadleri yükseldikçe bu TL için sorun yaratacaktır.

TL'de son dönemde çok volatil hareketler olabilir. 4.9350 ve 4.9743 dirençleri kırılırsa 5 seviyesinin üzerine doğru atabiliriz. 5.05 gibi psikolojik seviyelerde dengelenme bulabiliriz. O yüzden ABD büyüme verisi önemli olacak" şeklinde konuştu.

GCM Menkul Değerler'den Enver Erkan ise Bloomberght.com'a "dolar/TL geniş perspektifte 4,70 - 7,7250 bandını koruduğu sürece yukarı eğilim devam edebilir. 4,8760 üzerinde kalıcı hareketler ise tarihi zirveye doğru çıkış beklentisini güçlendirebilir." yorumunu yaptı.