Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senedi piyasalarının çoğu, çeşitli jeopolitik nedenlerin yatırımcıların riskten kaçış algısını artırmasıyla Pazartesi günkü işlemlerde geriledi.

Asya hisselerini aşağı çeken bazı faktörler şöyle;

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yuanın zayıflığına yönelik endişelerini açıklaması ve Japonya'yla herhangi bir ticaret görüşmesini içeren rekabetçi devalüasyonları engelleyecek kambiyo kaydına çağrısında bulunması.

Suudi Arabistan'ın muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasının ardından herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşırsa misilleme yapacağına ilişkin tehditleriyle ham petrol fiyatları artması. 

Çin Büyükelçisi'nin "Pekin'in ABD'nin başlattığı ticaret savaşına cevap vermekten başka bir şansı yok" demesi.

Yatırımcıların IMF'nin Bali'deki yıllık toplantısından sonra dünya ekonomisindeki gidişatı değerlendirmeleri 

Brexit görüşmelerinin çıkmaza girdiğinin belirtilmesi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bu ay dokuz kez tek bir seansta yüzde 0.5 yükselerek Haziran 2012'den bu yana en yüksek hacmine ulaştı. 

Japonya Hong Kong, Tayvan ve Avustralya'nın her biri yüzde 1'den daha fazla düşerken, Çin ve Güney Kore piyasaları yüzde 0.5 den daha fazla düştü. Alt endekslerin 10'undan 9'u petrol fiyatlarının ABD ve Suudi Arabistan arasındaki tansiyonun artmasıyla yükselmesiyle düştü.

 

Japonya hisseleri kayıplarını genişletti 

Japonya hisseleri Nikkei Endeksi'nin yüzde 1.7, Topix Endeksi'nin de yüzde 1.4 düşmesiyle kayıplarını genişletti. Topix Endeksi piyasa volatilitesi ve ABD 10 yıllıklarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 5'lik düşüşünden sonra Şubat'tan beri en kötü haftasını  geçirmesiyle kayıplarını genişeltti.

ABD Başkanı Trump'ın  Suudi Arabistan Konsolosluğuna girdikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla bir ilgilerinin bulunmadığını söyleyen Suudi Arabistan'a karşı harekete geçeceğini söylemesi üzerine petrol yükseldi. 

SoftBank'ın Suudiler tarafından desteklenen Vision Fund piyasadaki düşüşe tek başına en çok etkili oldu.

Tokai Tokyo Research Institute Baş Stratejisti Shoji Hirakawa "ABD ve Suudi Arabistan arasında yaşananlara dair anlatılacak çok fazla şey yok. Yüksek petrol fiyatları enflasyon beklentilerini artırabilir.  ABD 10 yıllıklarındaki potansiyel artışlar yatırımcıları hisselerini satmaya yöneltebilir." dedi.

Endeks Özetleri 

-Topix Endeksi, Tokyo saatiyle yüzde 1.3 azaldı.

-Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.8 azalarak 22.271,30 puandan günü tamamladı.

-Taiex Endeksi yüzde 1.3 düştü kayıplara TSMC öncülük etti.

-Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.9 azalarak 2.143.10 puanda, Kospi 200 Endeksi yüzde 0.7 düştü

-Avustralya S&P/ASX 200 Endeksi finans sektörünün öncülüğünde yüzde 1.2 düştü.

-Yeni Zelanda S&P/NZX 50 Endeksi yatay seyretti. 

-Singapur Straights Times Endeksi yüzde 0.4 azalırken, Malezya KLCI Endeksi yatay seyretti.

- Filipinler hisse senedi Borsası yüzde 0.2 arttı, Jakarta Bileşik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi; Thailand'ın SET Endeksi yüzde 0.8 ve Vietnam’s VN Endeksi yüzde 1.1 düştü. 

-Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.3  düşerek  25.463,63 puanda. Kayıplara yüzde 2.7 lik düşüşle Tencent Holding öncülük ederken, AAC Technologies Holdings Inc İSE 4.2 ile en sert kaybını gerçekleştirdi. Hang Seng China Enterprises yüzde 1.1 düştü.

-Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,1 azalışla 34.699,28 puanda.

-MSCI AC Asia Pasific Endeksi yüzde 0.9 düştü.

-Çin'de Şangay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 gerileyerek 2.573,65 oldu.